Скандали в парламента, пропускат имунитета за Сидеров. Преглед на печата

Първият работен ден на парламента след ваканцията е сред водещите теми във всекидневниците.

„Нетрадиционен парламентарен сценарий, традиционни скандали между власт и опозиция и без яснота за имунитета на Волен Сидеров - така започна парламентарната сесия на депутатите след коледната ваканция.
Председателят на Народното събрание Михаил Миков удари звънеца точно в 9 ч. Драма със събирането на кворум, с каквато започваше почти всяко заседание през 2013 г., този път нямаше. ГЕРБ чинно се регистрираха, а решението от новия сезон партията да работи усилено и по същество в парламента било взето във вторник на сбирка на ПГ.
За разлика от ГЕРБ, депутатите от "Атака" не се регистрираха, въпреки че бяха в парламента, начело с лидера си Волен Сидеров. Двамата, напуснали ГЕРБ, депутати също не са натиснали копче за присъствие, показа справка на "Труд".
След честитката за новата година Миков прочете внесените законопроекти, припомни за поискания от главния прокурор Сотир Цацаров имунитет на Сидеров и даде думата на лидерите за декларации с приоритетите за сесията. Борисов, който има най-много депутати и би трябвало да говори първи, не поиска думата. Минутки след това вече бе напуснал залата. Настана суетене, а Цецка Цачева от ГЕРБ настоя първи думата да вземат управляващите. Включени бяха камерите и микрофоните на БНТ и БНР и декларация прочете лидерът на БСП Сергей Станишев. Тай изреди приоритетите - антимонополно законодателство в полза на хората, стабилизиране на мнозинството и правителството, Изборен кодекс и т.н.
"Държава трябва да спасяваме", обобщи задачата на властта Станишев. Той изброи заслугите на управлението и провалите на ГЕРБ. Дори цитира Библията: "По делата ги съдете."
От ГЕРБ пак не взеха думата, а Станишев им припомни, че "не са на ловен излет, за да стоят на пусия и да дебнат", а парламентарните традиции са за спазване...
Малко по-късно все пак Цачева взе думата от името на групата. И посочи като първа задача да не допуснат финансова дестабилизация - опасност, произтичаща от политиката на БСП и ДПС, която "не е социална, а покупка на избиратели". Цачева обяви, че ГЕРБ не се отказват от искането за оставка и избори. Скандал обаче предизвика внесената от ГЕРБ декларация за общо осъждане на поведението на Сидеров и народните избраници на "Атака" във Варна от 6 януари..." - в. „Труд".

„Три жени изпънаха плакат с надпис „Оставка" в пленарна зала преди началото на блиц парламентарния контрол.
Жените бяха седнали на балкона в парламентарната зала. По същото време в залата се чу скандиране „Оставка" от депутатите на ГЕРБ.
Премиерът Пламен Орешарски и вицепремиерите бяха посрещнати с ръкопляскания и викове „оставка" в пленарна зала..." - в. „24 часа".

„Новата парламентарна година за депутатите започна по същия начин, по който приключи старата - с взаимни нападки, обвинения и хули. Сесия бе открита без всякаква тържественост. Дори традиционните декларации не бяха прочетени в обичайния ред заради настояването на ГЕРБ да има последната дума. "Гвоздеят в програмата" бе изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан, че срещу Орешарски се изправя нова коалиция - на контрабандата "Мишо Бирата". Думите му бяха изтълкувани като камъни в градината на бившия президент Георги Първанов, чието име също бе замесено във въпросната афера за покровителство над контрабандата с алкохол. Завоалираната критика е в отговор на опитите на Първанов да разцепи БСП с втора лява листа на евровота. 
Първи взе думата Станишев. Речта му бе опит за разгром на предишното управление. Той описа тежкото наследство на ГЕРБ - тотална мизерия, икономика на изкуствено дишане, ежедневен рекет на бизнеса. Въпреки това обаче правителството се справило и работело все по-ефективно...
След дълго надцакване с ДПС втори прочетоха декларацията си от ГЕРБ. Цецка Цачева зададе въпросите на протеста: Кой управлява държавата? Как и за какво са се договорили БСП и ДПС и каква е цената да ползват подкрепата на партия като "Атака"? И обяви, че искането за оставка на кабинета остава актуално. "Икономиката ни замира, инвестициите критично намаляват, безработицата се увеличава, доходите са замръзнали, а дълговете, които днес прави БСП, се трупат на гърба на нас и децата ни", контраатакуваха от ГЕРБ...
За правото на последна дума се пребори ДПС. Лидерът Лютви Местан обяви, че срещу кабинета на Пламен Орешарски се изправя коалиция "Мишо Бирата". "Оставаме с впечатлението, че се задава една нова коалиция - на политическата безпринципност, на подменените идеи и ценности, една своеобразна коалиция на политическата контрабанда, за която най-подходящият етикет като наименование е "Мишо Бирата", заяви Местан. И призова Орешарски в никакъв случай да не подава оставка." - в. „Сега".

„Депутатът и неуспял шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Делян Пеевски ще участва в пленарните заседания на парламента, но само в случаите, когато предстои да се вземе важно решение и има съмнения за кворума, прогнозира пред "Дневник" член на ръководството на ДПС.
На практика това означава, че след края на протяжната съдебна сага дали изобщо има право да бъде народен представител Пеевски ще се върне в режима, познат от предишния парламент, когато почти не се явяваше на работа. Ще бъде на разположение само когато нещата са "на живот и смърт", а гласовете на управляващото мнозинство на БСП и ДПС не достигат.
Казусът "Пеевски" приключи окончателно вчера с решението на Конституционния съд да обяви за недопустимо искането на президента Росен Плевнелиев за произнасяне по въпроса.
Пеевски беше избран начело на агенцията на 14 юни миналата година с гласовете на БСП и ДПС. Той положи клетва пред парламента, а същия следобед се срещна с главния прокурор, за да обсъдят приоритетите в съвместната си работа. След това даде интервю от кабинета на началника на ДАНС, в което също говореше за бъдещите си действия на този пост..." - в. „Дневник".

Трусовете в БСП също са сред темите на вестниците в четвъртък.

„Черен се оказа вторникът за кметовете на БСП заради публичната изява на националната инициатива АБВ и обявяването на алтернативната евролиста. Отлично информирани източници споделиха за "Стандарт", че градоначалниците масово спрели предварително планирани командировки до София, за да не бъдат заподозрени в завера с азбукарите.
И пратили на жълтите павета свои заместници и чиновници от общините. Някои кметове отказали и планирани от преди месец срещи с министри, като предвидливо помолили за "разбиране предвид деликатната ситуация".
От "Позитано" 20 са направили експресна проверка на градоначалниците и общинските съветници по места. Но пристанали на президента (2002-2012) Георги Първанов засега нямало. Подобна експресна проверка е проведена и сред депутатите от Коалиция за България. Който ще работи АБВ, да напуска парламента, отсекли червени на свое заседание. Размразяването на АБВ и най-вече декларацията за съставяне на алтернативна листа с водач Ивайло Калфин обаче е изправило на бойна нога апарата на Столетницата.
Всички конференции по места за номинациите на евродепутати ще се провеждат под зоркия поглед на представител на червената централа. Както вече стана ясно, лично зам.-председателят на партията Димитър Дъбов е бил на форума на местните в Монтана. 23 дни преди конгреса на БСП масово по места червените изтеглят номинацията на Калфин. Последните конференции в страната ще са буквално часове преди финалния пленум на 1 февруари. Софийската организация ще заседава например същия ден, но от 9 ч сутринта. А в следобеда на същия ден е и събирането на Националния съвет.
Междувременно стана ясно, че от АБВ обаче готвят национално обръщение към всички леви хора. Все още не е обявено и как ще се регистрира листата на Калфин. От няколко дни по жълтите павета се коментира, че трамплин за нея ще са социалдемократите на Николай Камов. Председателят на Политическо движение Социалдемократи Лъчезар Шиков, който е наследник на Камов, заяви, че във формацията все още нямат решение за участие в евроизборите..." - в. „Стандарт".

" Георги Пирински за АБВ: Става дума за лични амбиции
Става дума за лични амбиции". Така коментира в сутрешния блок на "Нова телевизия" заместник председателят на Изпълнителното бюро на БСП Георги Пирински. Пирински смята, че е по-важно кой печели и кой губи от тези процеси.
"Основният губещ е българският избирател, който заслужава сериозна дискусия преди евровота. Какво постигна България тези седем години като член на ЕС и как ще се развие дискусията в Европа?", попита Пирински.
Попитан дали е зависимо ръководството на БСП, Пирински отговори, че твърденията, хвърлени така, нямат никаква стойност. "Преценете сами. В изявленията на АБВ се казва, че "има структури, личности в БСП, чиито списък ние имаме, но не го обявяваме, защото тези структури ще бъдат подложени на натиск от някого", заяви Георги Пирински."  - в. „Дневник".

„Чавдар Найденов, социолог, агенция АФИС:
Всеобщо е мнението, че последният ход на Георги Първанов буди учудване. И не случайно. Той оцеля политически в прехода с репутацията на най-сръчен, най-добре обмислящ своите ходове политик, който владее еднакво добре както публичните, така и кабинетните договорки. А пускайки на вода паралелната листа на АБВ, той не е могъл да не прецени, че моментът е безкрайно неподходящ за такъв род игри. Практически сега БСП е най-сплотена. Дори хора, които не могат да понасят партийното ръководство, са "седнали върху ръцете си", както се казва в каубойските филми.
БСП също оцеля в прехода, защото може да бъде удушена само с прегръдки, но никой още не е опитал да го направи. Защото в този си вид е най-удобна. Всички партии, които се изредиха, дебютираха с едно и също - с нападки срещу "комунистите". Което добавяше по една доза авторитет след поредния им провал. Така или иначе в резултат в нея се утвърди субкултура, за която сплотеността е главен самозащитен механизъм. Разцеплението вече е най-тежкият, понякога си мисля, че единственият, непростим грях в тази част от т.нар. червена общност.
Вярно е, че Първанов ни учудва не за първи път. В миналото е впечатлявал публиката не само с добра предварителна подготовка на своите операции, но и със случаите, в които е поемал риск. През есента на 2001-ва БСП току-що беше изгубила парламентарните избори от НДСВ. Срещайки отказа на ред фигури да приемат номинация от неговата партия, Първанов сам се впусна в битката за президент. И всички го сметнаха за камикадзе. Може би тъкмо благодарение на отчаяната решителност - и на внимателно приготвена договорка с ДПС - той привлече притаен антисистемен вот, който дори социологията не замерваше..." - в. „Стандарт".

„Депутати социалисти са декларирали верността си към партията на сбирката на групата на левицата късно във вторник, научи "Сега". Без да им е искано обяснение, близките до предишния президент Георги Първанов - Кирил Добрев, Страхил Ангелов и още неколцина, са обявили, че нямат намерение да работят за възроденото АБВ, което ще има собствена листа на предстоящия евровот. Добрев и Ангелов не крият лошите си отношения с лидера Сергей Станишев и често публично критикуват ръководството на БСП. Техни колеги в НС бяха скептични към клетвите - по-важното било за кого ще работят в кампанията, а това ще проличи от изборните резултати през май. Близкият до бившия президент бизнесмен Георги Гергов декларира вчера подкрепата си за Станишев.
Пестеливият в оценките си иначе Лютви Местан заяви, че "тези действия (на Първанов) имат пряко негативно влияние върху стабилността на управлението и кабинета "Орешарски". "Твърденията за коалиция между мен и Първанов са нелепи и невъзможни", написа пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във "Фейсбук". Той припомни, че партията му инициира неуспешната процедура по импийчмънт на Първанов, а соцпартията твърдо застана зад бившия държавен глава. И допълни, че за ГЕРБ е много сериозен противник "проект, в който участва човек, който е бил два мандата държавен глава, вътрешният и външният министър на правителството на тройната коалиция, както и кметове на различни населени места". - в. „Сега".

Всекидневниците продължават да следят и скандала около Волен Сидеров.

„Защо главният прокурор Сотир Цацаров иска от Народното събрание разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Волен Сидеров? 
Депутатите са наясно с това, след като председателят на парламента Михаил Миков разпрати на четирите парламентарни групи копие от искането на Цацаров. 
Документът, с който и "Труд" разполага, описва с подробности поведението на Сидеров по време на полет с "България Ер" от Варна и пристигането му на летище София на 6 януари. Цитирани са свидетелски показания, жалби на пострадали и експертизи на вещи лица.  "Боклуци, корумпирани мафиоти, тимаджии!"  
Така викнал народният представител от "Атака" Волен Сидеров към граничните полицаи, насъбрали се на паркинга пред летището във Варна, след скандала в самолета от София на 6 януари.
В документа, с който главният прокурор Сотир Цацаров иска имунитета на Сидеров да бъде свален, думите са цитирани и поставени в кавички. Според него депутатът се изявил и с други ругатни. Той крещял срещу униформените: "Гранична полиция е мафия, която прикрива наркотрафиканти" и "Граничните полицаи крепите мъдурите на наркотрафикантите"..." - в. „Труд".

„Сайтът vEvesti.bg публикува мотивите на главния прокурор Сотир Цацаров за снемане на имунитета на депутата от "Атака" Волен Сидеров. Те се съдържат в документ от 65 листа доказателствени материали - медицински и свидетелски показания, той е автентично копие на оригинала - искането на прокурор номер едно, адресирано до председателя на НС Михаил Миков за снемане на депутатския имунитет на Волен Сидеров.
Според реквизитите на челната страница искането е постъпило в Народното събрание на 8 януари в 13:41 минути.
На 14 януари председателят на парламента г-н Михаил Миков го разпределя до парламентарните групи на четирите партии, за да се запознаят народните представители с неговото съдържание.
Официалната формулировка е ИСКАНЕ за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Волен Николов Сидеров - народен представител в 42-то Народно събрание на основание чл. 132 ал. 1 и ал. 3 във вр. С чл. 42 ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
В описание на фактическата обстановка относно действията на Волен Сидеров по образуваното досъдебно производство се посочва, че по време полета на „България еър" от София до Варна Волен Сидеров е провел разговор на висок тон с една от пътничките (гражданка на Република Франция, дипломатически служител в посолството на тази страна в София). Сред пътниците е бил и свидетелят Димитър Бахнев, който разпознал Волен Сидеров. Сидеров е бил придружен от свои колеги от ПГ на „Атака" Десислав Чуколов, Деница Гаджева и други.
При пристигането на летище Варна извозването на пътниците до летищния терминал било организирано чрез 2 автобуса. В първия от тях били Волен Сидеров и придружаващите го лица, както и свидетелят Бахнев. Докато изчаквали качването и на другите пътници в автобуса, Волен Сидеров забелязал Бахнев и без видима причина или провокация от негова страна,.." - в. „24 часа".

"Щом ми се опълчваш, ще опознаеш страданието" - така лидерът на Атака Волен Сидеров се обърнал към Димитър Бахнев и баща му на летище Варна.
Това се разбира от искането на главния прокурор Сотир Цацаров до председателя на Народното събрание Михаил Миков за възбуждане на наказателно преследване срещу Сидеров...
Сидеров и придружаващите го депутати освен това са блъскали и ритали куфара на Бахнев.
В искането на главния прокурор се казва, че Бахнев и баща му са потърсили съдействие от Гранична полиция, за да не се разраства конфликтът. Сидеров продължил да настоява и пред тях да види личните документи на Бахневи и заради получения отказ полицаите били наричани "боклуци, корумпирани мафиоти, тимаджии". По думите му Гранична полиция била "мафия, която прикрива наркотрафиканти", "най-мръсната полиция" и др. "Ще ви изчистя всичките", "Смешници" и други са част от репликите, произнесени от депутата.
Граничните полицаи сезирали за случая прекия си ръководител, охраната на самото летище и 3 РПУ Варна, се посочва в искането на главния прокурор.
Затова на летището пристигнали Петър Машев и Константин Бостанджиев от служба "Сигурност" на летището, които се легитимирали пред Сидеров, но също понесли обиди от него. Заради продължаващите опити да удари Бахнев полицаите се принудили да застанат между двамата.
При опитите на Машев да защити с тялото си Димитър Бахнев Сидеров му нанесъл няколко удара с ръка в областта на гърдите, след което издърпал и скъсал служебния му пропуск.
При опита на Мишев да разкаже случващото се на прекия си началник, Сидеров му отнел телефона и го стъпкал.
Друг полицай - Костадин Колев, който също бил включен в целия екип по разрешаване на случая, получил юмрук в лицето, защото също застанал между Сидеров и Бахнев.
Според приложеното по делото медицинско удостоверение на полицай Колев бил причинен травматичен оток и кръвонасядане по лицето и в областта на лявата скула..." - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини