Отпадат звездите за ресторанти и барове

Да отпадне изискването за категоризация на самостоятелните заведения за хранене и развлечения предлага правителството с промени в Закона за туризма. Днес те бяха одобрени на редовно заседание на кабинета, който предлага на НС да ги приеме.

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева заяви, че управляващите виждат в това мярка за насърчаване на малкия и средния бизнес.

Според правителството промените ще допринесат за значително облекчаване на туристическия сектор, за намаляване на разходите и ускоряване на процедурите за бизнеса.

Предвижда се и облекчаване на режима за регистриране на туроператори и туристически агенти. Ще има и нов раздел, свързан с организирания детски и ученически отдих и туризъм, в който, според кабинета, ще бъде преодоляна съществуващата непълнота и неяснота за видовете форми на детски отдих и туризъм“.

Създава се и възможност общински предприятия да могат да кандидатстват за удостоверение за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност.

Други промени ще облекчават собствениците на къщи за гости по отношение изискванията на Закона за храните и регламентите от хигиенния пакет за този вид обекти. Бобева заяви, че след приемането на промените от Народното събрание ще бъде даден достатъчно дълъг срок на бизнеса, за да се съобрази с тях, но предположи, че разпоредбите ще се прилагат от началото на 2015 година.

Правителството прие днес и Национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия до 2020 година. Бобева заяви, че малките и средни фирми са се оказали "основната жертва“ на кризата и един от основните източници на безработица.

По данни на Националната агенция за приходите за 2012 година 136 000 фирми са подали данъчни декларации, че не извършват никаква дейност. Това е и една от причините да се предвижда ускоряване на процедурите и закриване на фалирал бизнес в рамките на една календарна година.

През февруари ще бъде готов и съгласуван планът за действие за тази година по стратегията за малките и средните предприятия. Според Бобева повечето мерки, които ще влязат в този план, вече се изпълняват.

Тя изтъкна, че един от големите проблеми на малкия и средния бизнес е ограниченото и дори отсъстващо предоставяне от страна на държавата на услуги като консултиране, информационно подпомагане и др.

Управляващите смятат да стимулират кооперирането между малки и средни предприятия с цел внедряване на иновации и с цел износ.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини