Ритуалното пиене на вино върху древно светилище показаха край Златоград

 Проф. Овчаров  влезе в ролята на тракийски вожд

Възстановка на ритуал от древните времена на траките направиха в деня след Трифон Зарезан на едно от най-старите светилища „Белите камъни, край златоградското село Старцево.  Тя бе част от традиционната „Трифониада”, която  събира почитатели на виното в Златоград, а  по-късно стотици гостите на празника  опитаха вина и мезета на мегдана в Стариата част на Златоград.

В ритуалното винопиене основни герои бяха девойки облечени в бели роби , а в тракийски вожд се превъплъти самият професор Николай Овчаров.  В импровизирана каверна археологът положи в земята античен съд с монети от 4-3 век преди новата ера  до 5 в. след Христа, открити при разкопки в светилището.  Ритуалът с полагането на дарове в земята бил „ материалната молитва“ на древните траки към Бога на Слънцето, за да получат благоговението за плодородие през новата година. Преди настъпването на пролетта ритуалът се изпълнявал и имал силата на езическо заклинание, а след молитва вождът  затварял с камък каверната. Символично дарените от „вожда“ проф. Овчаров монети, са  от град Маронея, от Авдира и римски монети от 2-3 век.  Образната церемония пресъздаде създаването  на камера, която археолозите ще откриват след хилядолетия.

Възстановката беше направена  върху белия хълм  от  мрамор, под който се разстила  „долината на скалните хора”  в Източните Родопи. 

„Светилището е почитано от дълбоки времена и се намира в центъра на един гигантски кръг от планини с диаметър 25-30 км. При разкопките открихме бронзови статуетки, сребърни огледала, монети, които са слагани в каверните между отделните скали като дарове към Бога Слънце.  Някои го наричат обсерватория”, обясни Овчаров.  На естествено създаденото от природата светилище, се откриват многообразни  оброчни предмети и изобилна керамика. То било сцена на езическите древни ритуали от късната бронзовата и  ранно желязната епохи чак до приемането на християнството.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини