Колективът на Опитната станция по животновъдство готви протест в защита на шефката си

Колективът на Опитна станция по животновъдство и земеделие в Смолян изпратиха протестна декларация до Председателя на Селскостопанска академия в София доц. д-р Хисто Бозуков и до министъра на земеделието проф. Димитър Греков, в която се обявяват срещу освобождаването на директора на предприятието доц. д-р Цонка Оджакова.

Тя е получила предизвестие за прекратяване на договора от 28 февруари без никакви мотиви. „Ако до 15.03.2014 г. не получим аргументиран отговор от Вас на настоящото отворено писмо, ще бъдем принудени да преминем към стачни действия и други форми на протест“, пишат служителите и следват 36 подписа.

Хората са изумени и възмутени, че шефката им е освободена, а именно под нейно управление научно-производственото звено в родопския град просперира, въпреки кризата.

„В условията на тежка икономическа криза тя не допусна съкращаване на персонала, съумя да изгради сплотен колектив, стимулира и насърчи развитието на научния персонал, пише в протестното писмо.

Бяха защитени две докторски дисертации, една хабилитация, предстои защитата на още две дисертации. Доц. д-р Цонка Оджакова направи възможно участието ни в три международни научни проекта, редица значими научни конференции, включително и международни.

Сред най-сериозните постижения на уволнената директорка са чисто икономическите резултати в областта на производството -увеличен брой на кравите от 65 на 100, на овцете-майки от 100 на 300, увеличи площите за паша, които подлежат на субсидиране“, изреждат заслугите на директора си хората от Станцията в Смолян. Доцент Оджакова е успяла да реализира и ремонт на цеха за мляко, който получил „Първа категория“ , а това разширило и пазара на произвежданата в Станциятата продукция известна на смолянчани като висококачествена с марка „КОС“.

Директорката успяла да осигури и средства за модернизация на фермата, МПС за превоз на фуражи, основен ремонт на овчарник „Кайнадина“ , както и пари за поддържане на високо ниво на демонстрационните полета в Станцията.

Благодарение на усилията й след 2008г. финансовите резултати на Опитната станция по животновъдство и земеделие Смолян са положителни и към настоящия момент няма задължения към персонала и външни контрагенти.

В последната атестационна карта от Селскостопанска академия за Станцията, оценката по всички раздели (научна, финансова и административна дейности) са над средната стойност за ССА, а за раздел административна дейност оценката е максималната, което красноречиво говори за качествата на Директора, методите на работа и управление“, пише още в отвореното писмо, копие от което е изпратено и до шефа на комисията по Земеделие в парламента, Председателя на Федерацията на Независимите синдикати в земеделието, областния управител на Смолян Димитър Кръстанов.

 СмолянБГвести.нет

Снимки:Галерия от официалната страница на Опитната станция

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини