Токов удар! До 17 ч: 320 млн. или лиценза. Преглед на печата

„Труд": Росен Плевнелиев: Референдумът в Крим е незаконен

Пред български журналисти в Лондон президентът Росен Плевнелиев категорично осъди проведения в Автономната република Крим референдум за отделяне на Крим от Украйна. „Референдумът противоречи на украинската конституция и на международното право. Това е изключително опасно, категорично неприемливо и аз го осъждам и ще продължавам да защитавам тази позиция", категоричен беше държавният глава.

„Стандарт": До 17 ч: 320 млн. или лиценза

Държавата може да поеме трите ЕРП-та, ако те не изплатят дълговете си към НЕК и се стигне до отнемане на лицензите им. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Пловдив вчера. Крайният срок, в който електроразпределителните дружества трябва да изплатят дължимите суми към НЕК от 320 млн. лв., изтича днес в 17 ч.
"Положихме усилия да стабилизираме системата и няма да допуснем някой да не спазва закона. Нека да мине вторник и ако положението е същото, държавната комисия ще започне процедура по отнемане лиценза на трите дружества", закани се министърът и продължи: "Къде се намират, ние сме държава от Европейския съюз. Кой им дава право да си прихващат пари". Стойнев бе категоричен, че който спазва правилата, ще получи подкрепата на държавата.

„24 Часа": 4 часа изпитват кандидатите за ЦИК, боят за шеф - в четвъртък

Мая Манолова и Цецка Цачева заровиха временно томахавките, като решиха да седнат една до друга по време на вчерашното изслушване.
Близо 4 часа продължи изслушването на 24 кандидати за членове на ЦИК в правната комисия на парламента. За първи път изборните надзорници минават през подобна процедура, която бе излъчвана на живо по БНТ и БНР. Макар че в края на "изпита" председателят на комисията Четин Казак възкликна "Всички са отличници", петима ще трябва да отпаднат.
Четвъртък е крайният срок, в който президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи 15 редови членове на ЦИК, а парламентът да излъчи 4-ма - председател, двама замове и секретар на ЦИК.

„Дума": Стрелецът от Лясковец остава за постоянно в ареста

Великотърновският окръжен съд остави за постоянно в ареста 53-годишния Петко Савов Петков, който на 14 март застреля полицай и рани трима негови колеги при опита им да изземат боен арсенал от дома му. Това съобщи говорителят на прокуратурата Катерина Лещакова.
Заседанието на съда се състоя в областната болница "Д-р Стефан Черкезов", където Петков беше опериран заради получени огнестрелни рани. По думите на Лещакова състоянието на Петков е стабилно и той е дал показания. Говорителят на прокуратурата отказа да коментира дали Петков се е признал за виновен. Той има възможност да обжалва мярката в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини