Икономически интереси и апетитни имоти стоят в дъното на смяната на директора на Опитната станция в Смолян?

Днес целият колектив на Опитната станция по животновъдство и земеделие в Смолян започна протеста си в защита на директорката си доц. д-р Цонка Оджакова.

Тази сутрин 28 -те служители и работници излезнаха за 1 час пред сградата с плакати „Не искаме парашутисти!“ , „Не искаме ликвидатори!“ и „Кой поръча?“ Те са против смяната на директорката, която на 28 февруари получи предизвестие за прекратяване на договора си /ССА/ в София.

Хората искат мотивирано обяснение от директора й доц. д-р Христо Бозуков -защо се освобождава ръководителят на най-успешната опитна станция?

Сред 24-те института и 15 опитни станции в цялата страна, тази в Смолян е единствената, която не само се самоиздържа, за да произвежда  мляко и млечни продукти от собствени близо 500 животни, но е и на печалба. През последните години, под ръководството на доц. Оджакова са направени редица постижения в научната работа и производствената дейност. От 2010г. държавата е спряла субсидиите за производство и дава дребни пари само за научната дейност на комплекса- за миналата година - 70хил.лв. Всичко друго са приходи от дейността на самата Опитната станция. „Ще отстояваме искането си до решаване на проблема“, обяви доц. Емилиян Попеску, член на Инициативният комитет и председател на синдикалната организация на колектива.

В четвъртък-20 март, служителите отново ще излязат пред сградата и ще поставят исканията си. Тогава обаче се очакват и множество земеделски производители от целия регион, които масово са заявили, че се присъединят към протеста. Ако до 28 март, когато изтича предизвестието за освобождаването на директорката доц. Оджакова няма отговор, ще се планират и други действия. Сред стачкуващите се чуват и идеи за затваряне на пътя Смолян -Пампорово, особено ако новият директор е външен човек- парашутист на някоя партийна централа или държавна институция. Хората са категорични, че дори няма да допуснат новия директор да влезе в сградата. Те са единни в решението си и заявиха, че ще използват всички законови форми, за да изразят несъгласието си с абсурдните и нелепи рокади в ръководството на единствената успешна опитна станция в Южна България. Убедени са, че зад това стои мощен политически и партиен натиск над ръководството на Селско Стопанската Академия. Прозират обаче, че зад политичесите кадрови игри стят сериозни икономически интереси, не само заради стопанисваните от станцията стотици декари апетитни терени, върху част от които са пистите в Пампорово.

Законово ли е освобождаването на доц. Оджакова? Освобождаването й не противоречи на закона, но е нецелесъобразно защото вече 6 години тя е перфектен ръководител. В ностаящия й договора за управление 4 годишният мандат изтича след 2 години, но в него има клауза, че той може да бъде прекратен едностранно с 1 месечно предизвестие. Такова е дадено на 28 февруари със заповед на директора на ССА доц.Бозуков, но никой не знае защо. Нито пък която и да е институция е дала отговор - „Защо махат доц. Оджакова?“ Което е и искането на подчинените й.

Какво смята самата директорка?

„Изненадана съм от инициативата в моя подкрепа, хората са сплотени и аз им благодаря, както и на колегите от институтите и станциите в цялата страна, които изразиха подкрепата си. Истината е, че съм в недоумение и нямам обяснение защо това се случва. Не може да те хвалят, а седмица по-късно да те освобождават без никакво

обяснение“, заяви днес самата доц. Оджакова. Годишният отчет, направен в средата на февруари тази година сочи, че за 2013г. станцията в Смолян няма нито стотинка задължение към персонала или десетките контрагенти, с които работи. Финансовите резултати сочат печалба от 10 хиляди за миналата година са повече от показателни. Стотици земеделски производители не само от региона, черпят практически опит и получават професионални съвети, обучения и сертификати, без които не могат да получават субсидии и да кандидатстват зда финансиране.

Истинските причини за абсурдната смяна на ръководството, според работещите: Преди около половин година новата власт е освободила и други директори на опитни станции. Смолянската шефка е първата осогромна изненада- заради високите оценки от началниците й както и заради добрите финансови резултати.

Очаквам скоро да сменят и шефа на Самоковската, а после и на станцията в Поморие, всичко се случва заради апетитни имоти, които се стопанисват от тях. Това е убеждението на гл. асистент д-р Димитър Гаджев, който от 30 години работи в Опитна станция по животновъдство и земеделие в Смолян.

Като пасища през лятото тя ползва около 1000дка - 550 дка от тях много атрактивни, а върху 250 декара са пистите на част от ски-зоната в курорта- от телевизионната кула на връх Снежанка и терените под Южния влек. Това, че през зимата върху тях са ски-пистите в курорта не пречи на работата на животновъди и учени.

„С Пампорово не си пречим, през зимата те ползват земята за писти, а през лятото ние за паша на животните“, обясни доц.Оджакова. Тя обаче недоумява как така върху нито един от отнетите в годините имоти до сега няма нищо, в което държавата да е инвестирала.

Земите са от Държавен поземлен фонд, но в годините от 2004г. насам тихомълком се отнемат от смолянската станция. През 2001г. тя е имала като ползвател близо 3 500 декара, а днес-13 години по-късно едва хиляда. Така терените до днес са се стопили с общо 1 955декара. През 2004г. е станало първото отнемане на около 9 декара. Любопитното е, че най-много терени държавата си е взела през 2006г. - 999декара и през 2007 г. още 839декара. Непосредствено след това започва и голямото сдобиване на мастити бизнесмени и ВИП персони с имоти в апетитни местности в района на Смолянските езера. Сред тях са бизнесменът Гриша Ганчев, футболната легенда Христо Стоичков и нефтеният бос Валентин Златев.

Каква е връзката на тези държавни земи със смяната на директорката на Опитната станция, която също е държавно формирование под шаката на ССА?

Хипотези много-започват от стандартната за всяка нова власт политическата чистка, за да стигнат накрая до мега икономически интереси, за които е нужен „наш човек“ на директорски пост. Най-малкото, за да не се противи и да не вдига шум, когато същата тази власт започне да съсипва единствената работеща научно-производствена станция.

Че то за какво са й производство на истинско мляко, още по-малко пък научна и образователна дейност?! Важни са дългасрочните стратегически интереси, нищо, че са в интерес на отделни персони, сдобили се с политическа власт.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини