Френското правителство подаде оставка

Френският премиер Жан-Марк Еро и правителството му подадоха оставка.

Малко преди това запознати източници съобщиха, че президентът Франсоа  Оланд ще номинира министъра на вътрешните работи Манюел валс за премиер след поражението на социалистите на местните избори, предаде БГНЕС.

Не е известно кога ще бъде обявена номинацията, но президентът трябва да  направи телевизионно обръщение в 18 ч по Гринуич (21 часа българско време).

51-годишният Манюел  Валс, който е роден в Барселона и става французин на 20 години, често  влиза в конфликт със Социалистическата партия заради идеите си за  икономиката и сигурността. Той е предпочитан от французите за премиер,  въпреки че е по-популярен сред десницата, отколкото сред левицата.

В неделя се проведе вторият тур на местните избори. Социалистите изгубиха управлението в 155 града с население от 9 хиляди жители, включително десетки градове с население над 100 хиляди души.

Основната опозиционна партия, дясноцентристката Съюз за народно  движение, установи контрол над ключови градове, включително Тулуза,  Лимож и Сен-Етиен. Социалистите бяха засегнати от нарастващото  недоволство от икономиката, след като не успяха да намалят безработицата  и да стимулират икономическия растеж.

Преди оставката си Еро призна, че много гласоподаватели са загубили доверие в правителството му.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини