Учениците от Чепеларе с куп награди на национално състезание „Горски многобой”

Отборът учениците от професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Никола Вапцаров” в Чепеларе завоюва второто място в Националното състезание „Горски многобой”. Родопската гимназия беше домакин на престижния форум, с който завърши цикълът от национални състезания на професионалните училища в страната.

В продължение на два дни ученически отбори от 9 професионални гимназии от цялата страна вложиха много емоция, знания и състезателен дух в оспорваната спортна надпревара на терен в местността „Янковското”. Там учениците трябваше да разпознават дървесни видове по клонки, семена и проби. Имаше надпревара по спортен риболов, разпознаване на гъби, насекомни вредители и повреди от тях, следи от птици и бозайници.

Първият етап приключи със засаждане на фиданки. Във втория етап отборите се състезаваха в поваляне, окастряне, разкройване и кубиране на иглолистно дърво, подготовка на бензиномоторния верижен трион за работа и прецизно рязане на шайби. Конкуренцията между отборите беше наистина голяма, призна комисията, в която участваха лесовъди, експерти от образователното и земеделското министерства, професор и доктор на науките от БАН.

 Първенец стана отборът на ПГДС „Цар Иван Асен II” – Хасково, а на трето място се нареди ПГГС „Христо Ботев” – Велинград. Домакините от Чепеларе се поздравиха и с още една победа в индивидуалното класиране, в което първи и втори станаха възпитаниците на чепеларската гимназия Ангел Николов и съотборникът му Боян Каров, а трети остана Хасан Хасан от ПГДС „Цар Иван Асен II” – Хасково. За първенците естествено имаше медали и купи. Най-добре представилият се в индивидуалната надпревара участник Ангел Николов получи от „Щил” специална награда – моторна резачка.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини