Пазарът се раздвижи: руснаци търсят терени край Стойките

Чужди инвеститори се завръщат в Родопите

Търсят се основно терени за строеж или недовършени хотели

През последните месеци се забелязва раздвижване на имотния пазар, а през април руска фирма е осъществила контакт с кмета на смолянското село Стойките Георги Георгиев.

Те са заявили интерес да купят земя, за да развиват туристическа дейност. Тепърва ще ясно за мащабите на сделката и размера на ивнестицията, която искат да направят в Родопите.

През последните 5-6 години в района на смолянското село Стойките са продадени на руснаци близо 100 декара, след което заради кризата имотния пазар в района замръзва и инвеститорите се отдръпват.

След големия бум на покупки на земи за строителство на туристически комплекси през 2008-2009г., основно от руснаци и последвалия спад заради финансовата криза, 5 години по-късдно инвеститорският интерес се възражда.

Братушките търсят земеделски земи, чието предназначение в последствие се променя за строителство. Освен земи чужденците се интересуват и от незавършени и недостроени хотелски комплекси , с цел да развиват целогодишен туризъм. В селото има база както за строителство на нови сгради, така и за довършване на недостроени комплекси.

За продажба се предлагат и вече работещи апарт-хотели, като „Перелик палас“, който също е строен от руснаци, обясни кметът.

Руснаците имат сериозен интерес към селото, което е на няколко километра от Пампорово не само като туристи, а и като потенциални инвеститори- заради новоизградения лифт от Стойките към курорта, ски зоните и лифтовете в района.

За разлика от предишната вълна, когато масово се купуваше земя за стоителство на туристически обекти , сега се търсят атрактивни имоти с определени параметри, обясни кметът.

Цената се определя според атрактивността на имота и варира от 16 до 30 евро на квадратен метър, като се набляга на апетитни имоти, коментира Георгиев.

Снимка:Кметът на Стойките Георги Георгиев е оптимист, фото:Инфотуризъм

Руснаците са добри клиенти и туристически потребители, обичат да идват в Родопите и за разлика от англичаните, които си купиха къщи тук, но в местната кръчма пият по бира с жените си и си отиват, то братушките са много желани туристи- с много по-широк потребителски портфейл и харчат доволно, смятат местните .

Според тях през последните няколко месеца на заможни руснаци са продадени около 50 декара терени, оляма част от тях са край махалата Гращица, известна с къщи и вили на богаташи.

Кметът обаче смята, че цифрата е завишена, а дори и да има такива сделки, те са основно препродажби на вече купени имоти или комасиране на терените.

Заради силно персечения терен в района е много трудно да се определи точна мащаба на продадените като цяло земи, но определено има възраждане на имотния пазар в района, коемнтира родопският кмет.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини