Изграждането на уникалния горски парк "Амзово"- стартира с мощна акция по почистване на терена

Членовете на сдружението събраха всевъзможни остатъци от човешка дейност на територията на бъдещия парк, Снимки: Фейсбук страница на Fun in the Mountain

В акция под надслов "Да започнем на чисто" младежите от Сдружение Fun in the Mountain и приятели повече от месец чистиха терена, на който ще се изгради еко парк "Амзово", а събраните боклуци надхвърлиха 1 тон.

Уникалният горски парк е дългосрочна инициатива, но в момента вече се изгражда "Заслон на познанието", който ще представлява класна стая на открито. Паралелно ще се строят и образователни къщички по дърветата, в които децата ще се запознаят в реална среда с начина на живот и местообитания на горските животни, птици и растения.

Дейностите се изпълняват по стартиралия преди месец проект "Планината- наш дом и училище", финансиран от Фондация "Америка за България" и изпълняван с доброволния труд на членовете от сдружението. Проектът е подкрепен от община Смолян, която предостави земята за създаване на еко-парк „Амзово“.

Уникалният за Родопите горски парк ще бъде разположен в прекрасната местност ``Амзово`` с подходяща инфраструктура за екообучение, спорт, рехабилитация, забавление и отдих за деца, възрастни и хора в неравностойно положение.

Целта на проекта е да мотивира младите хора да участват в дейности за опознаване на прекрасната ни природа, обединявайки екологично образование и възможностите за спорт и рехабилитация в планината, както и редица дейности за опазване на природата и нейното разнообразие.

Проектът започва с почистване и обособяване на ``Пътеката на здравето``, където също се предвижда да се изградят спортни съоръжения, както и образователни табели за биоразнообразието в местността и резервата. Пътеката ще бъде и един от начините да се стигне до парка. Спортният клуб при 101 Алпийски батальон се включват като доброволци в укрепването на Пътеката на здравето. Предстоят и няколко информационни срещи с ученици от местните училища.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини