Историческият музей в Смолян показва уникални колекции за Международния празник

 

На 16 май по повод Международния ден на музеите в РИМ „Стою Шишков” организира разнообразни прояви. В 10.30 часа програмата ще започне с концерт на детска градина „Слънце“, а от 11.00 часа ще се връчат традиционно почетни грамоти на дарителите на музея. След това в 11.30 ч. ще се открие музейна изложба „Дарения през годините“, която ще представи постъпилите дарения във фондовете на музея в периода от 2008 - 2013 г. Много ценни сред тях са двете колекции от османотурски документи, съхранявани в отдел „История на България ХV-ХІХ век“. Едната е предоставена от известния устовски род на Хаджи Иван Бечев, съдържаща тезкерета, финансови разписки и илми-хабери за наследяване на недвижима собственост в периода 1895-1907 г. Тази колекция има историческа стойност, защото показва вътрешни правни и икономически отношения на територията на едно от големите възрожденски центрове в Среднородопието-Устово. Другата колекция е от на известния абаджийски род на Тодор Дангалов от с. Славейно, включващи финансови удостоверения и сенеди за наследяване на недвижима собственост в периода 1867-1886 г.

Известният изпълнител и „Почетен гражданин на Смолян“ Младен Койнаров е един от големите дарители на музея и неговите високи отличия са важен акцент в тази изложба. В отделите „Нова и най-нова история“ също са дарени експонати, свързани със стопанската и културна история на Смолянския край. Особено интересни сред тях са експонираните богослужебни облекла, църковна утвар, печати на читалища и културно-просветни дружества. Една от значимите културни институции в града - Родопският драматичен театър е представен с уникални сценични костюми и театрални награди от фестивали. В 12.00 часа ще се поднесат цветя пред паметната плоча на Стою Шишков. А в 14.00 часа клуб „Информационни технологии“ при VІІ СОУ „Отец Паисий“ ще представи авторски филми, създадени с програмата Pro Show Producer.

На 17 май в поредната седма „Нощ в музея” ще има интересна програма, която ще започне в 18.00 часа с концерт на Общинския духов оркестър.В 18.30 часа ще се открие изложба „Духовни огнища“ на Младежки православен център „Чисти сърца“ към Катедрален храм „Свети Висарион Смоленски“ – Смолян. От 19.30 до 20.30 часа концерт ще изнесе Клуб по спортни танци “Фен - 85” – Смолян. От 20.30 часа в залите на музея ще може да се направи „Снимка за спомен“. Освен постоянната експозиция „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни” гостите и посетителите ще могат да разгледат и временните изложби: „Горски приказки разказват Родопите“ и „Дарения през годините“ . Инициативата се провежда съвместно с Клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ - Смолян“.

Доброволци от І СОУ „Св. св.Кирил и Методий“ - Смолян ще разпространяват рекламни флаери за предстоящата европейска „Нощ в музея“.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини