Изложба "Книгата през вековете" откриха в библиотеката в Смолян

Изложба „Книгата през вековете”, посветена на 24 май, беше открита в Детския отдел на Регионална библиотека „Н.Вранчев” . Експозицията, посветена на деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, бе придружена от беседа за ученици до 14 години.

Тя представя книги, сборници, периодични издания, свързани с темата за най-голямото културно завоевание на човечеството – писмеността. Проявата е включена в програмата на Майските културни празници на община Смолян. На откриването на изложбата присъстваха първокласниците от VII СОУ „Отец Паисий” заедно със своята възпитателка Милена Стоилова.

Малчуганите заинтригувано слушаха разказа на завеждащата Детския отдел Емилия Коджебашева за развитието на писмеността като носител на културната памет на човечеството.

Специалистите показаха на малките си гости как са се променяли писмените системи на народите от клинописното писмо и египетските йероглифи до съвременните азбуки.

Акцент в изложението бе създаването на славянската азбука от светите братя Кирил и Методий и появата на съвременната литература. Първокласниците рецитираха стихове, посветени на най-българския празник. Малките ученици, които тепърва откриват чудния свят на книгата, с интерес разгледаха библиотечния фонд за свободен достъп, привлечени от приказки и книжки с картинки. Много от тях потърсиха любими четива и си тръгнаха с избрани книги за домашен прочит като регистрирани читатели на Детския отдел.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини