Оранжев код за опасно време в 11 области

Оранжев код за валежи и гръмотевични бури е обявен в 11 области в страната, в останалите - жълт код, показва справка на НИМХ.

В областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян се очаква значително количество валежи - между 40 и 60 л/кв.м.

Валежите ще са придружени с гръмотевични бури, градушки и шквалови прояви на вятъра - резки промени в посоката и скоростта му.

Оранжев код се обявява, когато времето е опасно.

В останалите 17 области в страната е обявен жълт код за валежи и гръмотевични бури. В областите Плевен, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Силистра и Разград валежите ще бъдат интензивни и придружени с гръмотевични бури и градушки. Очакваните количества на валежите в тези области са до 35 л/кв. м.

Жълтият код е за потенциално опасно време.

От северозапад ще започне да прониква студен въздух, температурите ще се  понижават и максималните ще бъдат между 17° и 22°, съобщиха от НИМХ.

Кметът на София възложи на районните кметове да предприемат мерки във връзка с очакваните поройни дъждове и гръмотевични бури, придружени със силен вятър.

В събота превалявания ще има на по-малко места, главно в североизточните  райони. В неделя ще остане хладно, с дневни температури около 20  градуса. Облачността ще бъде значителна, само на отделни места ще  превали слаб краткотраен дъжд. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини