Синоптик от БАН: Август идва с нов потоп

Сериозни наводнения може да има през август. Това прогнозира синоптикът проф. Валери Спиридонов, зам.-директор на НИМХ при БАН, съобщава сайтът Komentaru.com.

Синоптикът от БАН алармира, че август, който по принцип е най-горещият летен месец, ще ни поднесе неприятни изненади. Спиридонов посочва, че страшните наводнения, които преживяха Сърбия и България преди броени дни, биха могли да се повторят и у нас през летния месец август.

Той подчертава, че подобна ситуация в България би могла да се случи в по-северните части на Дунавската равнина. Според него, за да се случи подобно нещо, преди това трябва да са се изсипали сериозни количества дъжд, които да напоят почвата, а и освен това Дунав трябва да е доста по-пълноводен.

Синоптикът посочва, че с голям риск би могло да се предположи, че през настоящия месец средните температури в България ще са около и над нормата, при все че в отделни райони ще паднат количества дъжд, които са доста по-сериозни от обичайните за това време на годината. За сметка на това обаче ни очаква доста горещ и сух юли месец.

Най-страшното идва през август, когато очакванията са времето да е сравнително топло, но пък за сметка на това да се изсипят сериозни количества дъжд, което може да доведе до опустошението, което преживяхме.

Така или иначе до август има много време, а метеорологичната обстановка не може да бъде предвидена с точност за толкова дълго време напред, така че няма място за тревоги още отсега, успокоява синоптикът.

Източник: http://inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини