Реджеп Ердоган официално е кандидат за президент

Турската управляваща партия издигна кандидатурата на настоящия премиер Реджеп Тайип Ердоган за президент на страната. Вотът ще е през август.
Кандидатурата на Ердоган бе обявена от заместник-председателя на Партията на справедливостта и развитието Мехмет Али Шахин по време на митинг в Анкара, съобщиха БНР и "Фокус". 

С кандидатурата си турският премиер си проправя път да остане в управлението на страната още 5 години, коментира Франс прес. Ако победи, Реджеп Ердоган ще бъде 12-ят президент на Турция.

По-рано настоящият държавен глава Абдуллах Гюл, чийто мандат изтича тези дни, заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат и с това фактически отвори пътя за кандидатурата на Ердоган. 

Двете главни опозиционни партии, Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие, издигнаха общ кандидат. Това е Екмеледдин Ихсаноглу, бивш генерален секретар на организацията Ислямска конференция. Някои от фракциите обаче, особено в Народнорепубликанската партия, остро се противопоставят на тази кандидатура. Прокюрдската Демократична партия на народите обяви за кандидат на партията за президентските избори Селяхаттин Демирташ, съпредседател на партията. 

Президентските избори в Турция ще са на 10 август. Право на глас имат около 50 млн. избиратели. Ако нито един от кандидатите не събере 50 плюс един процента на първия тур, ще има втори тур на 24-ти август. 

Предстоящите избори в Турция ще бъдат първите в историята на страната, в които президентът ще се избира пряко от населението. Това стана възможно след приети промени в конституцията. Преди държавният глава се избираше от депутатите в парламента.

 

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини