Засилени мерки за наблюдение на реки и язовири в Смолянско заради очакваните валежи

 Засилено наблюдение на нивото водите във всички обекти в региона на Смолян и областта, писмено разпореди на всички кметове областният управител Димитър Кръстанов. Мерките за организация и влизане в режим на повишено внимание се налагат заради усложняване на хидрометеорологичната обстановка и очакваните валежи в периода 6 - 8 август 2014 г.

Кметовете на общини са ангажирани да създадат необходимата организация за контрол на нивото на водите в реките и язовирите.

Те трябва да предупредят собствениците и ползвателите на язовири и микроязовири на територията на съответна община за стриктно спазване изискванията на чл. 142 от Закона за водите, според който при изпускане на води от хидротехнически съоръжения по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи, собственикът или ползвателят на същите уведомява предварително съответните общински администрации, басейнови дирекции и органите на Гражданска защита, а за трансграничните реки - и граничната полиция. 

 Те трябва да прегледат и общинските планове за защита при бедствия, в част наводнение, с цел своевременното им въвеждане в действие при необходимост. Наред с това кметовете ще следва да изпълнят и необходимите превантивни мерки, съобразно обстановката, за недопускане и застрашаване живота и здравето на населението и нарушаване на инфраструктурата на територията на общината, гласи официалната заповед на губернатора.

 

 

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини