Взривове в Терем-Костенец, 10 пострадали

 
Десет души, пет мъже и пет жени, пострадаха при серия от взривове във военният завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" в Костенец малко преди девет часа тази сутрин. Инцидентът се е случил при утилизация на боеприпаси.

От министерство на здравеопазването съобщиха, че седем души са с леки наранявани, а трима са с по-сериозни порезни рани от счупилите се стъкла и травми от ударната вълна. Четирима души са докарани в болницата "Света Анна" в София, като един е тежко ранен, каза медицинският директор д-р Николай Добрев, цитиран от "Фокус". Ранените са докарани в болницата около 11.30 часа и им се правят изследвания. Няма пострадали цивилни граждани, всички са работници на ТЕРЕМ.

По разпореждане на министър-председателя проф. Георги Близнашки министърът на отбраната Велизар Шаламанов и областният управител на област София Емил Иванов заминаха за Костенец, за да координират и контролират провеждането на мерките за овладяване на последиците от взрива във военния завод, съобщиха от правителствената информационна служба. Като заместник-министър на отбраната в кабинета Костов, Велизар Шаламанов отговаряше за обединението военни заводи ТЕРЕМ. Според Шаламанов, в сравнение с почти всички предишни инциденти, свързани със взривове, това е възможно най-лекият. 

Няма замърсяване на въздуха и опасност от нови взривове
В страницата си във "Фейсбук" от община Костенец посочиха, че няма опасност за населението, както от нови взривове, така и от замърсяване на въздуха.

Според съобщение от местната полиция, взривовете са предизвикани от искра при контролирано обезвреждане на боеприпаси. Вместо планираното малко количество тротил, предназначено за унищожаване, се е възпламенило цялото и това е причина за експлозията, уточни Шаламанов. След нея се е получила яма с размер 4 на 2 метра.

По предварителни данни са пострадали прозорците на 40 сгради в град Костенец, като ТЕРЕМ ще плати всички щети.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини