Ветеринарите протестират на 4 септември

Национален протестен митинг организира на 4 септември Българският ветеринарен съюз. Това съобщи д-р Вяра Гришина, председател на Ветеринарния съюз в Пловдив, цитирана от "Фокус".

Митингът ще се проведе в София, от 11:00 часа, пред сградата на Българската агенция за безопасност на храните. Поредният протест е отново заради липса на стратегия, организация и управление на ветеринарномедицинската дейност в България.

Ветеринарите са провокирани от проведеното второ заседание на Междуведомствената работна група в сряда – 27 август, на която е възложено да подготви промените в Тарифата за определяне на цените, които се заплащат за изпълнение на мерките по държавната профилактична програма.

Зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Радослав Карабаджаков е изразил становище, че финансовите средства, които от ветеринарният съюз настояват да получат за профилактика, са изключително много и същата работа държавните лекари ще извършат при условията на сега действащата Тарифа и в рамките на наличните средства. Д-р Карабаджаков е казал още, че ще бъдат закупени превозни средства и назначен помощен персонал към държавните лекари, които ще извършват мерки по профилактика. Освен това, ще се обсъжда възможността тази дейност да се обявява на търг.

Всичко това поражда много въпроси у частните ветеринари, каза д-р Гришина. Според частните ветеринари, всичко това звучи нереално на фона на действащото българско и европейско законодателство и те са решени да не позволяват да се случва.

Едно от исканията на Българския ветеринарен съюз е оттук нататък ветеринарната професия да не се третира като селскостопанска, а като медицинска професия. Ветеринарите не искат да остават под шапката на Министерството на земеделието и храните, тъй като то е убило тази професия, каза д-р Вяра Гришина.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини