Клаузите от примирието между сепаратистите и Киев

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа публикува протокола от сключеното на 5 септември примирие между враждуващите страни в Украйна, което се базира на мирните инициативи на президентите на Украйна и Русия, съобщава Радио Свобода.

Протоколът се състои от 12 точки.

Първа точка се отнася до незабавно двустранно прекратяване на огъня.

Втора точка е свързана с осигуряване на достъп на инспектори на ОССЕ да наблюдават режима на примирие.

Следващата точка от споразумението е за мониторинг на руско-украинската граница и мониторинг от ОССЕ със създаване на зона за сигурност в пограничните райони на Украйна и Русия.

Освобождаване на всички заложници и незаконно задържани лица е пета точка от протокола.

Шеста точка - приемане на закон за освобождаване от отговорност на лицата, които са свързани със събитията в отделните райони в Донецката и Луганската област.

Следващата точка е свързана с продължаване на общонационалния диалог.

Осма точка покрива въпроса за предоставяне на хуманитарна помощ в Донецка област.

Девета точка разглежда провеждане на предсрочни местни избори в съответствие със Закона за Украйна - „временният ред на местното самоуправление в отделни райони на Донецката и Луганската област".

Десета точка покрива изтеглянето на чуждестранните въоръжени формирования, наемници и бойна техника от Украйна.

Последните две точки от протокола говорят за приемане на програма за икономическото възстановяване на Донбас и жизнеспособността на региона, както и предоставяне на гаранции за личната сигурност на участниците в консултациите.

Под документа са се подписали: Хайди Талявини от ОССЕ; бившият президент на Украйна Леонид Кучма, посланикът на Русия в Украйна Михаил Зурабов и от сепаратистка страна премиерът на Донецката народна република Александър Захарченко и премиерът на Луганската народна република Игор Плотницки.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини