Само 4 партии подписаха споразумението за честни избори в Смолянско

Представители на 4 партии откликнаха на поканата на Гражданско сдружение „ДНЕС“ в Смолян и подписаха „Споразумение за политическа почтеност и толерантност” за почтена и толерантна предизборна кампания.

От ДНЕС изпратиха покана до общо 25 -те водачи на кандидат-депутатски листи на партии и коалиции, за да подкрепят толерантната кампания.

На 9 септември в офиса на гражданското сдружение в уречения час се явиха Дора Янкова-водач на листата на Коалиция „БСП лява България“, Петър Кадиев-първи в листата на АБВ, Ралица Данчева-първа в листата на „Република БГ“ и Юлияна Петкова, която е трета листата на партия „Обединена България“.

Останалите партии -кандидати за следващия парламен от 22-ри МИР Смолян, не изпратиха свой представител на символичния акт, който „ДНЕС“ организира от 2009г. 

Споразумението цели да се приемат публично принципите, основани на Конституцията и законите на страната, че няма да се използва черен ПР, вадене на компромати и клевети по адрес на политически опоненти.

В споразумението са предвидени клаузи и за отказ от финансиране на предизборната кампания с неясен произход, оказването на натиск върху съда и изборната администрация, както и купуването и продаването на гласове.

Всеки от представителите, които подписа Споразумението, изложи приоритетите върху които ще работи. Дора Янкова заяви, че за региона това е достъпа до здравеопазване, а в национален мащаб социалната политика, тъй като бедността е най-голям порок в държавата.

Тя обаче отправи риторичен въпрос към ДНЕС как ще се реагира при констатиране на нередности и нарушения на принципите в Споразумението.

Според Ралица Данчева в страната има сериозна институционална криза, а работа на партията й Република БГ щ е бъде насочена към решаване на проблемите с безработицата в Смолянския регион.

Петър Кадиев от АВБ пък обяви, че бъдещето на региона е туризма и призова всички, които влезнат в следващото Народно събрание да си подадат ръка, защото:“От тук по-надолу, България няма накъде повече да върви“.


Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини