AFP: Пирова победа за Борисов на изборите

В понеделник България се изправя пред по-нататъшна политическа несигурност, след като изборите за третото правителство в рамките на две години излъчиха за победител ГЕРБ- партията на бившия премиер Бойко Борисов, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

За бившия бодигард с черен колан по карате обаче това е една пирова победа, пише изданието.

"Коравият политик, който подаде оставка като премиер на балканската държава през февруари 2013 г., в крайна сметка не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента", пише още медията.

„Искам да управлявам”, заяви 55-годишният Борисов, като в драматичен стил добави, че алтернативата би била "нови избори" и "фалит" за най-бедната страна в Европейския съюз. Дали той ще успее да скалъпи коалиция, или поне ще си спечели достатъчно подкрепа в 240-местния парламент, е несигурно, заключва AFP.

Вторите предсрочни парламентарни избори в България в рамките на 17 месеца не бяха посрещнати с голям интерес, пише люксембургския в. Tageblatt.

Избирателната активност отбеляза отрицателен рекорд. Балканската страна е в най-дълбоката си криза от присъединяването към ЕС през 2007 г.

Новото правителство ще трябва да изиграе важна роля в изпълнението на проекта "Южен поток" с Русия. ГЕРБ, както и социалистите, категорично държат на него. Но консерваторите искат да построят българската отсечка от газопровода само ако са спазени всички стандарти на ЕС. Оттеглилото се от властта правителство на социалистите замрази подготовката за изграждането на „Южен поток”.

Газопроводът трябва да заобиколи изпадналата в криза Украйна и да гарантира руските доставки на газ за Южна и Централна Европа.

Победителят в българските избори Бойко Борисов поляризира нацията, коментира австрийският в. Tiroler Tageszeitung.

По време на управлението си Борисов наблегна върху на борбата срещу организираната престъпност и стриктното придържане към строга финансова дисциплина. При това той наистина изпълни изискванията от Брюксел и задържа бюджетния дефицит под три процента, като обаче така пренебрегна социалните потребности на българите.

Харизматичният лидер, осем години след като основава партията си ГЕРБ, продължава да е нейната най-важна движеща сила. 55-годишният пожарникар, който е бил бодигард на последния комунистически диктатор на България Тодор Живков и на цар Симеон Сакскобургготски, достигна през 2001 г. до най-висшия полицейски пост в страната. Поради безпрецедентната досега кампания срещу организираната престъпност, Борисов бързо се превърна в любимец на нацията.

След първата си поява в политиката, той успя да разцепи българите. За критиците му, той е само един невеж бодигард и "мускулесто тяло с манталитет на бияч". Неговите поддръжници обаче го виждат по-скоро като „един от нас". Борисов, дори като министър-председател на страната, се появяваше в обществото облечен с тениска, дънки и яке в обществото, и обича да употребява разговорен език.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ни
    нина
    1 -1
    15:01, 6 окт 2014
    Хората го свалиха , сега пък го избраха .какво преиграване на избори в българия .браво на дпс държат си на нацията , българите се разделили на хиляди партии и ще се изядат.
Последни новини