Служебният министър уволни най-висшия чиновник в МВнР

Постоянният секретар на МВнР Георги Димитров е освободен от поста. От ведомството отрекоха причина да е неговата принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Димитров заемаше най-високата професионална дипломатическа длъжност и отговаряше за управлението на бюджета и кариерното развитие на дипломатите. Той бе назначен от бившия външен министър Кристиан Вигенин.

От пресцентъра на Външно министерство потвърдиха, че постоянният секретар е уволнен по решение на служебния министър Даниел Митов, предаде БНР. Според директора на пресслужбата мотивите са, че Димитров не е отговарял на законовите изисквания за заеманата длъжност. Открито е негово участие в търговско дружество, а оценките му на ежегодните вътрешни атестации в министерството са били по-ниски от необходимото.

Пред Mediapool от ведомството уточниха, че две последователни години оценката за работата му е била тройка, при условие, че е трябвало да бъде поне двойка. Оценките, с които се оценяват дипломатите, са от 1 до 5 като 1 е най-високата.

Димитров беше посланик на България в Сърбия, преди да бъде отзован от Белград заради разкритата му принадлежност към Държавна сигурност. Тогава решението беше на външния министър на ГЕРБ Николай Младенов.

С идването на кабинета "Орешарски" Димитров бе назначен за постоянен секретар.

Уволнението му сега става в края на мандата на служебното правителство, въпреки че през август Даниел Митов обеща да няма сериозни кадрови промени. Тогава той заяви:

"Искам да сме наясно, че хората във външно министерство трябва да работят спокойно, а не постоянно да се притесняват - този ще бъде ли сменен, онзи ще бъде ли сменен. Това не е задача на служебния кабинет. За два месеца не може изведнъж да измислим друга администрация".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини