Програмирането е забавно. Code Week 2014

Изключително богата на прояви Европейска седмица на програмирането (Code Week 2014) се провежда в рамките на ЕС от 11 до 17 октомври. Предвидени са над 1500 прояви, „вдъхващи живот на цифровия свят”.

Седмицата идва в момент, когато седем европейски министри на образованието вече въведоха задължителни часове по програмиране в националните учебни програми на своите страни, а в други пет страни то се предлага като избираем предмет в училище. Моментът е особено подходящ, защото според доклади в Европа скоро може да има 1 милион незаети работни места поради липса на хора с необходимите цифрови умения.

Днес беше дадено началото на нова платформа за програмиране, подкрепена от индустрията. С нея ще се насърчава изучаването и преподаването на програмиране, като по този начин ще се реализира визията на Широката коалиция за работни места в сферата на цифровите технологии, съобщи Европейската комисия.

„Програмирането е забавно и творческо средство, което отваря чудесни възможности за кариера, дори за хората, които не искат да се занимават само с това. С Европейската седмица на програмирането искаме да запалим искрата, така че за много хора всяка седмица да се превърне в седмица на програмирането и те да станат по-добри в решаването на проблеми”, коментира Аля Исакович, един от организаторите на седмицата, а също и един от 90-те нейни посланици.

Ще има по нещо за всекиго: от начинаещи до напреднали програмисти, от безработни, които искат да усвоят нови умения, до фенове на роботите и момичета, запалени по компютрите. Ученици ще могат за пръв път да се запознаят с програмирането, а компании ще предлагат безплатни уроци в своите общности.

„Програмирането е новата грамотност – основен набор от умения както за момчетата, така и за момичетата. То не е скучен час по информатика, то е начин всички предмети да станат по-интересни”, заяви Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на цифровите технологии.

Програмирането е и за момчетата, и за момичетата, в училищата и извън тях. „Трябва да разчупим табутата, свързани с компютрите и информационните технологии, особено що се отнася до участието на родителите и учителите”, коментират от Комисията.

Няколко държави членки вече започнаха да въвеждат програмирането в своите учебни програми. То вече е задължително в България, Кипър, Гърция, Полша, Португалия, Обединеното кралство и Чешката република. Избираем предмет е в Дания, Естония, Ирландия, Италия и Литва.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини