Филип Гунев: Кметовете почти винаги участват в контролирания вот

"Купуването на гласове е достигнало такива размери, че принуждава участниците в избори да действат според класическа Теория на игрите. Налице е класическата дилема на затворника. Тъй като не знаеш дали другите купуват, всяка партия гледа да купи, защото ако не купи, губи играта. Понеже има достатъчно основания да смята, че другите купуват, никоя голяма партия не може да си позволи да не купи гласове, ако иска да не загуби играта".

Това казва в интервю пред в."Капитал" заместник-вътрешният министър Филип Гунев. Темата е изминалите предсрочни парламентарни избори и как на тях е вървяло купуването на гласове. Малко след вота от асоциация "Прозрачност без граници" обявиха, че на тези избори контролираният вот се е увеличил близо два пъти и половина.

Гунев на практика потвърждава тази констатация и заявява, че в схемите са участвали кметове, общински съветници и местни олигарси.

"Кметовете са също сред най-важните играчи и почти винаги участват под една или друга форма в контролирания вот, а дори и в търговията. Те често са най-големият работодател в по-малките градове, защото държат общинските фирми – сметоизвозване, ВиК, горско и т.н, както и съответни подизпълнители към тези фирми или концесионери. На всеки избор те гледат как да капитализират този ресурс. Включително и на тези избори имаше куп независими кметове, бих ги нарекъл местни феодали, които чакахa до последните седмици на кампанията, следяха социологическите проучвания и преговаряха партиите, за да решат на кого да дадат "подкрепата" си с контролираните от тях гласове. Така на предходните избори някои от тях бяха подкрепили една политическа партия, а сега съвсем друга, и дори подкрепят две партии, разделяйки гласовете", заявява Гунев. По думите му много често в схемите участват и общинските съветници.

"Има случаи, в които един общински съветник може да държи до 3000 гласа – роми, бедни хора, застъпници. Той ги използва, за да бъде избран, а когато дойдат национални избори, ги търгува – ето защо не се учудвайте защо в големите областни градове често има съветници, които са минали през няколко партии."

Гунев заявява още, че в купуването може да се окажат и регулаторните органи – полиция, данъчни, инспекторати и т.н. "Те се назначават на местно ниво от много често по политическа линия. Това ограничава възможностите да се използва един по-широк властови ресурс, за да се притисне например собственик на фирма, която участва в контролиран вот на служителите си. Изведнъж се оказва, че местната инспекция по труда се управлява от политически свързан служител". 

Заместник-вътрешният министър дообрисува механизма: "Всички тези играчи си взаимодействат помежду си в процеса по купуване на гласове на местно ниво. Иначе самото купуване на местно ниво най-често се организира от местния депутат и не става дума за координация на национално ниво"

От думите на Гунев става ясно, че за тези избори МВР си е поставило цел, която досега не е била в обсега на министерството - да осветли посредниците,които са връзката между политическите партии и по-ниските нива за купуване на гласове. През годините не е имало дори желание МВР да знае кои са тези хора.

"Те най-често са от криминклния контингент или местни координатори на партии, а понякога и двете, по които до този момент не беше работено. Те говорят с ромските кланове, срещат се с местните олигарси, общинските съветници и кметовете. Много зависи и от работата на прокуратурата дали през следващите месеци ще има резултат от тези наши действия", казва още Гунев.

Попитан как се противодейства на купуването на гласове, заместник-министърът заявява, че работата на разследващите е затруднена от срастването "между регулаторните органи по места с местните олигарси и местната власт".

"Движение има, когато се получи помощ от централно ниво, но тук на централно нива ресурсът е ограничен и могат да се подпомогнат само някои местни структури. Купуването на гласове е реалност, която наблюдаваме във всички общински центрове. Това е почти естествен процес, на който трудно може да се повлияе само с репресивни действия, но може да се ограничи", смята още Гунев. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Фи
    Филип Пешев
    7 0
    14:22, 18 окт 2014

    Проглушиха ни ушите, че купуването и продаването на гласове е престъпление, а нима с купуване и продаване на депутатски места партиите не правят подмяна на вота, т.е - престъпления?
Последни новини