Дора Янкова с питане към социалния министър за условията на труд на миньорите в "Горубсо" Златоград

Смолянският депутат от „БСП лява България“ Дора Янкова готви питане към министъра на труда и социалната политика за условията на работа в рудник „Ерма река“ към „Горубсо“ – Златоград. Янкова заяви, че е притеснена от честите трудови злополуки в мината и дадените жертви от началото на годината. По думите й е недопустимо тежкият труд под земята да не бъде добре обезпечен от мерки за безопасни условия на труд.

Припомняме, че миналата седмица в рамките на два дни един миньор загина в рудника, а друг беше сериозно ранен по време на работа.

 Дора Янкова подчерта, че съвносител на два законопроекта-единият, от които за отмяна на плоския данък и заменянето му с прогресивно данъчно облагане, със стимули за повишаване на раждаемостта, като основна мярка за борба с демографската криза.

Вторият законопроект касае промяна на Кодекса за социалното осигуряване по отношение на пенсионирането на работещите първа и втора категория труд. Промените гарантират правото на по-ранна пенсия на миньорите и замразяване възрастта им за пенсиониране. Дора Янкова посочи, че заедно със Съюза на ловците и рибарите в България ще се подготви законопроект, касаещ функционирането на частните ловни стопанства, които пораждат конфликти с ловните дружинки в страната и местното население в планинските региони.  

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини