В Смолян: безплатно изследване за диабет по повод Световния ден

 Световната здравна организация определя 14 ноември за Световен ден за борба със захарния диабет от 1991 г. 

В навечерието на 14 ноември по инициатива на Ендокринологично отделение на МБАЛ - Смолян и фирма „Ливеда Мед 2000” ще се организира „Ден на отворените врати“ – Скрининг за изследване на кръвна захар на гладно на рисковия за диабет контингент.

 Изследванията ще се проведат на 13 ноември 2014г. /четвъртък/ в гр. Смолян, МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ гр. Смолян, централен вход – фоайе /пред аптека „Феникс“/ от 09.00часа до 14.00 часа.   

Захарният диабет е социално значимо заболяване и се характеризира с  висока заболeваемост, инвалидизация и смъртност, посочи началникът на отделение „Ендокринология” в  МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” д-р Емилия Апостолова.  По повод  Световния ден за борба със захарния диабет – 14 ноември, тя коментира:

„В последните 10 – 15 години в световен, европейски и регионален мащаб заболяването придобива епидемиологичен характер. Увеличава се броят на пациентите, те стават все по-млади, в активна възраст. А това е свързано със загуба на човешки потенциал за всяка една страна”, каза специалистът ендокринолог.

Според нея причините са комплексни-от увеличаване на стреса  до неправилно хранене и липсата на физическо натоварване и спорт, до увеличението на хората с наднормено тегло и затлъстяване.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини