Виктор Понта се готви за победа на балотажа на президентските избори днес

Румънският премиер Виктор Понта се изправя днес на балотаж на президентските избори срещу Клаус Йоханис – етнически германец, кмет на град Сибиу, и подкрепян от две дясноцентристки партии. Преди две седмици на първия тур Понта спечели с убедителните 40% от гласовете на избиратели, а преднината му пред Йоханис са стабилните 10%.

Въпреки че победата му изглежда сигурна, вотът преди две седмици беше последван от скандал и оставка на министъра на външните работа Титус Корлъцян. Повод бяха протести заради невъзможността на мнозина румънци да упражнят правото си на глас в чужбина.

Лидерите на демонстрантите заявиха пред журналисти, че това се прави умишлено, тъй като мнозинството от живеещите извън страната румънци според социологическите проучвания са противници на премиера Виктор Понта.

Според Reuters в чужбина живеят до 4 милиона румънци, предимно в по-богати западни държави. Въпреки че малка част от тях гласуват на избори, те могат да влияят на резултатите. Настоящият президент Траян Бъсеску спечели с преднина от 70 000 гласа през 2009 г., до голяма степен защото си гарантира над три четвърти от вота в чужбина (общо 148 000 гласа).

Преди да подаде оставката си, Корлъцян обяви, че няма законово основание да се открият повече избирателни секции в чужбина.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини