Чакат заповедта за дисциплинарното уволнение на бившия шеф на ОД МВР Евгений Васиев

Окръжна прокуратура в Смолян разследва бившия шеф Евгений Василев за евентуално престъпление по служба

Проверката на Инспектората на МВР спрямо бившия директор на ОД МВР в Смолян Евгений Василев е приключила, научи „СмолянБГвести.нет“.

По неофициална за сега информация, становището на Инспектората е, че Василев трябва да бъде дисциплинарно уволнен, макар за това все още да няма официална заповед на вътрешния министър Веселин Вучков.

В хода на проверката на Инспектората обаче са установени не само дисциплинарни нарушения, но и данни за извършено престъпление по служба. По тази причина материалите са изпратени обратно за допълнително разследване в Окръжна прокуратура в Смолян.

Окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов потвърди, че прокуратурата проверява случая.

„Преди около месец от прокуратурата изпратихме резултатите от направената проверка. По един от пунктовете от нея действително са върнати материали със сановище, че има данни за извършено престъпление. В момента се прави проверка по тези данни“, каза още окръжният прокурор. Той допълни, че след като всичко приключи, наблюдаващият прокурор ще трябва да излезе със становище дали наистина има престъпление-за да се образува досъдебно производство или ще се постанови отказ за образуване на такова и всичко ще приключи само с дисциплинарното производство.

По закон проверката на прокуратурата трябва да се направи в срок от 6 месеца, но най-вероятно в рамките на следващите 30 дни ще има резултат, предположи Окръжният прокурор Деянов. Той обаче отказа да уточни за какво точно престъпление се разследва бившият шеф на Областната дирекция Евгений Василев.

Припомняме, че след поредица от сигнали, Инспекторатът към МВР започна проверката срещу вече бившият директор Евгений Василев. За нея в публичното пространство се тиражираха множество версии - от това че Василев е скъсал акт и прикрил нарушение на депутат от ДПС, заловен да шофир с висока скорост, до публичната критика на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов, че смолянската дирекция на вътрешните работи е била сред най-пасивните и е имала сериозни пропуски в работата си по време на предизборната кампания за вота на 5 октомври.

Малко след като беше времемнно отстранен от длъжност, Евгений Василев даде под съд за клевета и журналист от смолянски вестник, заради публикация в регионалната медия, която според него уронвала престижа и доброто му име, но самият той не се яви на първото съдебно заседания заради отпуск по болест, за което пред съда беше представен болничен лист от болница "Пирогов" в София.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини