За пръв път: зам.-министър направи показно как се прави проверка на хотел в Пампорово

Първа по рода си съвместна проверка на хотел и лифт в Пампорово, инициирана от министерство на икономиката, беше направена от експерти на държавни агенции и икономическото министерство днес.

В присъствието на журналисти, зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева лично провери хотел със СПА център в родопския курорт и собственоръчно написа похвалните впечатления в книгата за рекламации.

Само за последните два месеца експертите са проверили 21 км. въжени и лифтови съоръжения, а масираната инспекция завърши с преглед на съоръженията в Пампорово, часове преди откриване на зимния туристически сезон в курорта на 13 декември.

През годината ДАМТН /Държавната агенция за метеорологичен и техничен надзор/ е направила 3100 проверки -на асансьори и 81 км. на въжени линии, при които са наложени 270 акта на стойност 27хил.лв. Тези актове са предимно на асансьорите, а нарушенията са основно за умишлено изключване на защитните механизми, както и за износени шайби, улеи и кабели, обобщи Везиева, и коментира, че умишленото изключване на предпазната система на асансьорите е най-сериозния проблем. Той е масов в жилищните кооперации, а в хотелите е много рядко явление, при проверките в Южна България например, е засечен само един такъв случай.

През изтеклата година Комисията за защита на потребителите/КЗП/ е извършила 7500 проверки свързани със Закона за туризма, при които са издадени 800 акта за административни арушения, от които в хазната са влезли 650хил.лв., от общо 750 хиляди събираеми, останалите са в процедура на обжалване.

Шефът на КЗП Веселин Златев обобщи, че до този момент комисията е извършила над 25 хиляди порверки по ЗЗП, при които най-често са констатирани нарушения, свързани с невярна информация за потребителите-често услугите са описани, но на практика липсват, както и за несоътветствие между категоризация и реално състояние на обекта. „Така от тези проверки до 10-12 ноември т.г. са съставени 2 300 акта и там има добра събираемост“, добави Златев, но не се ангажира с цифри.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини