Момче без книжка карало колата -ковчег, в която загинаха трима 18 годишни младежи

Макар да има видимост, районът се слави като черен и на него са станали не една катастрофи

 

Три 18 годишни момчета от Девин загинаха на място, връщайки се от дискотека в село Широка лъка. Четвъртото момче е настанено в смолянската болница и по чудо е оцеляло и няма тежки наранявания. Заради бясна скорост на голям завой малко след Широка лъка по посока Девин, „Рено“-то с момчетата поднася на мокрия и хлъзгав път, излиза от платното, удря се в мантинелата и падна в река Широколъшка. След полет от около 5 метра от пътя, колата пада в реката на таван. Единственият оцелял Николай В. успява да изпълзи през задния прозорец от смачканото до неузнаваемост возило. Мокро и премръзнало, момчето се връща пеш до бензиностанцията в селото, за да потърси помощ.

По непотвърдена информация на отиване шофирало единственото момче с книжка, но явно в дискотеката пило алкохол и на обратния път дало колата на приятел, който бил неправоспособен.

В знак на траур за смъртта на Александър А., Симеон Т. и Васил Г. и тримата от Девин, общината обяви ден на траур на 24 декември, когато телата на 12- класниците ще бъдат погребани. Отменени са всички празнични прояви на открито в рамките на три дни, реши общинския съвет, който одобри помощ от 1000лв. на семействата на загиналите момчета. Родопският град е в шок от поредната предколедна трагедия, съседите на жертвите споделиха, че са били добри ученици, състрадателни и отзивчиви момчета. Двете училища, в които жертвите учели, днес/вторник/ свалиха знамената, а с учениците веднага започнаха работа психолози

При направения втори полицейски оглед, часове след трагедията, са открити само части от смачканата кола. Тепърва се правят автотехнически експертизи, които ще установят дали изобщо возилото е имало спирачен път, както и вероятна техническа неизправност. Разследващите ще търсят и истината кой е управлявал колата -ковчег, както и дали момчето зад волана е било правоспособно и дали е пило алкохол, а медицинска експертиза ще установи причината за смъртта на всяко едно от децата.

„Пристигнали в Широка лъка и били на дискотека, след като тръгнали да се прибират, водачът, който е управлявал дотогава автомобила, по непотвърдена информация го е предоставил на друго лице, което е неправоспособен водач. Това подлежи на установяване“, заяви Окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов. Той допълни, че не е ясно по какъв начин автомобилът е попаднал при момчетата, тъй като той не бил собственост на семействата им, а на лице от Пловдив.

Единственият оцелял от трагедията Николай е приет в хирургично отделение на смолянската болница с охлузвания и травма на крайници и гърди. Той няма по-сериозни поражения, стабилен е и е на обезболяващи, но е в шок. При такива травми има опасност от по-късни усложнения и кръвоизливи. За сега няма такива данни, но целта е да се изключат усложненията, той е на обезболяващи", обясни д-р Анастас Белчилов от хирургично отделение.

Автомобилът е извлечен със специална техника, разрязан е, за да извадят телата на загиналите момчетата“, обясни шефът на ОД МВР Смолян Николай Димов. Той допълни, че реката е с ниво на водата около 90 см., но много бърза, а температурите в нощта на трагедията минусови. Когато екипите на пожарна и полиция отиват на място, трите момчета били мъртви. Не искам да изказвам предположения, има образувано досъдебно производство, за изследване е изпратена кръвна проба за алкохол, но вероятно до края на днешния ден/23декември/ няма да е готова“, допълни Димов.

Колата 

от катастрофата е смачкана до неузнаваемост, тепърва експертизи ще покажат причините за жестокия инцидент.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини