Нелегални емигранти изскочиха от ТИР с платове в Старцево

Снимка: m.btvnovinite.bg/

 

Нелегалните афганистанци дошли от Турция скрити между топове плат и били открити от работници на фирма в златоградското село Старцево.

Местните хора са притеснени, тъй като там при спецакция на ДАНС в края на ноември миналата година бяха задържани трима местни-две жени и имама на селото.

Двамата младежи на 18г. и 20г. от Афганистан са пропътували стотици километри, скрити в камиона с платове от Турция.

Те преминали нелегално границата турски ТИР, превозващ платове за фирма „Текстар 2012”, също собственост на турски предприемач, в златоградското село.

Камион пристигнал на 8 януари следобяд и паркирал в двора на цеха за текстилни изделия, а работниците се натъкнали на двамата, свити между топовете от камиона. Отговорникът на цеха Севдалин Хаджиев се притеснил, но веднага подал сигнал в полицията. Според 46 годишният мъж шофьорът също бил изненадан от необичайната пратка, с която минал границата.

Младежите нямали документи за самоличност, не разбирали български, съобщиха от пресцентъра на полицията в Смолян и са задържани в районното управление в Златоград, после в ареста на Гранична полиция в Смолян. Най-вероятно са влезли сред платовете по пътя от Турция до Старцево, предполагат запознати.

Цеха за чаршафи в селото е отворен от трима турски граждани през 2012 г., а местните хора са доволни, че са редовни работодатели на около 100 души. 

В селото обаче има сериозни опасения, че в Старцево може да има канал за нелегални емигранти, тъй като именно тук преди два месеца бяха задържани трима души при спецакция на ДАНС срещу ислямистите.

По-късно 25 годишният имам Хасан Щърбов и амбулантна търговка Моника Веизова, също на 25г. бяха освободени. Александрина Ангелова, с която ходжата живеел на семейни начала пък бе обявена за „мозъка” в групата на Ахмед Муса.

„Какво става в нашето село вече никой не знае. Притесняваме се, явно трябва да бъдем по-бдителни“, коментираха вчера местни мъже и се надяват, че всичко е просто случайно съвпадение.

Щиляна Чакърова

 

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    *********
    2 0
    17:08, 10 яну 2015
    Оглеждайте се хубаво,да не пострадат децата ви от,радикал- маймуни.После да не ревете за майка България

Още новини

Последни новини