Джон Кери: Ще ви помогнем за върховенство на закона и по-силна демокрация

"Тук съм днес, за да кажа на всеки български гражданин ,че Америка е абсолютно ангажирана с просперитета, сигурността и здравето на всеки един от вас. Като съюзници в НАТО стоим рамо до рамо повече от десетилетие. На първо място искам да ви уверя, че Член 5 на Вашингтонския договор е абсолютно непоклатим."
С тези думи започна държавният секретар на САЩ Джон Кери в началото на пресконференцията след срещата си с премиера Бойко Борисов.

Той веднага изтъкна и подкрепата за разнообразяване на енергийните източници и засилване на енергийната сигурност на България. Освен това Кери говори за борбата с корупцията, за върховенство на закона и да укрепване на демокрацията - на първо място реформиране на съдебната система, борба с организираната престъпност и подобряване на средата за привличане на инвестиции.

Препотвърдихме стратегическото партньорство България и САЩ, обсъдихме регионални и глобални предизвикателства, каза премиерът Борисов. "Продължаваме с работни групи по сигурност и отбрана, енергийна сигурност върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и САЩ."

Енергиен експерт от САЩ идва да помага в София
САЩ ще изпратят енергиен експерт, който да работи с Министерството на енергетиката за разработване на план за това какво да е енергийното бъдеще на България, допълни Кери в отговор на въпрос за евентуални американски инвестиции в енергетиката.

Знам, че много хора се притесняват какво ще стане след спирането на "Южен поток". Разбираме ви и искаме да ви помогнем да се изясни бъдещето заедно с партньорството на ЕС, каза държавният секретар. Той обаче избегна директен отговор на въпроса дали САЩ ще отделят конкретни средства за енергетиката на България и само посочи, че американската Exim bank е един от инструментите.

Борисов допълни, че на всички, включително на американците, е ясна позицията на българското правителство относно проучването и евентуален добив на шистов газ - има мораториум, защото полетата са в най-плодородната земя на България.

Това е първо официално посещение на Джон Кери в качеството му на държавен секретар на САЩ. Той пристигна малко след полунощ и е съпроводен от помощник-държавния секретар за Евразия Виктория Нюланд.

Програмата му започна около 10 часа местно време и последователно включва 50-минутна среща с президента Росен Плевнелиев, разговори с премиера Бойко Борисов и след това - с външния министър Даниел Митов.

Според официалното събщение президентът Плевнелиев е потвърдил стратегическо партньорство и българските ангажименти пред съюзниците в НАТО. Обсъждани са борбата с тероризма и ускорено разнообразяване на трасетата и източниците на енергийни ресурси.

На разговорите с премиера Бойко Борисов темите се допълват с изграждането на интерконектори с Румъния и Гърция, както и евентуалното изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй".

Това става часове след като в Москва ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обяви окончателно, че проектът "Южен поток" е мъртъв и изненада зам.-председателят на Европейската комисия по въпросите на енергетиката Марош Шефчович с думите, че целият транзит през Украйна ще бъде пренасочен през Турция.

На практика това означава, че европейските страни, включително България трябва да се подготвят да получават природен газ от съвсем друго направление.

В днешния брой на "Файненшъл таймс" Иван Кръстев, ръководител на Центъра за либерални стратегии в София, коментира, че през 2015г. руският президент Владимир Путин може да бъде изкушен да предизвика на Балканите "контролирана криза", която да използва като коз в натиска си над Европа и Запада.

Какво е обсъждано на срещата с президента
"България и САЩ споделят отношения на стратегическо партньорство. Двете държави са готови да внесат нова динамика в двустранното си сътрудничество като поставят акцент върху икономическите връзки, енергийната сигурност, върховенство на закона и в сферата на сигурността. Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и държавния секретар на САЩ Джон Кери, които разговаряха днес на "Дондуков" 2", съобщиха от офиса на държавния глава.
В разговора Плевнелиев е заявил, че "очаква 2015 да бъде "годината на реформите" у нас" и е говорил за "подобряването на административния капацитет и реформирането на съдебната система са механизмите за възстановяване на доверието на гражданското общество и за привличането на повече инвестиции".
Държавният секретар потвърди заявената от президента Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО в контекста на ситуацията в Източна Украйна. В сектора на сигурността президентът е потвърдил, че ще се влагат повече средства в отбранителните ни възможности и е споменал за възможността България да се специализира в областта на кибер-сигурността в рамките на НАТО. 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Nq
    nqma takava darjava kato bg
    0 -2
    13:29, 15 яну 2015
    da be da eisega koli 6te ni nakrat sega da se nagazim
  • 2
    Ре
    РЕЗПРОМ-ВЕСЕЛ ДОМ
    1 0
    08:28, 16 яну 2015
    Ха ха ха ха ха щял да ни подобри еврейската демокрация!!! Може,но трябва да си приберат евреите внедрени в партиите и властта.да им отнемат окрадените милиарди и ги върнат на българската държава.да ги заточат в концлагера израил и там да гният с по една пенсия от сто и педесет лева.
  • 3
    Ва
    Васко
    0 0
    21:35, 17 яну 2015
    На практика човека е казал да се готвим за война и да сме внимавали какво подписваме преди време.
Последни новини