С водосвет отбелязаха 5 години от отварянето на Граничният пункт над Златоград

Само местните родопчани знаят колко чакаха този транграничен коридор, макар и само туристически

2.7 млн. души са преминали през пункта на връх „Костадин“

Единственият в Средните Родопи граничен пункт с Гърция, вчера отбеляза 5 години от отвяренето и преминаването на първите автомобили. С тържествен водосвет за безаварийно пътуване родопчани честваха рождения ден на ГКПП-то на връх „Костадин“ на самата граница над Златоград, за който дойдоха гости и от двете страни на границата.

За петте години от там са преминали над 2.7 млн. души и близо 820 хиляди превозни средства, отчитат от „Гранична полиция” – Смолян. За празника в параклиса Св. равноапостоли Константин и Елена” , изграден по инициатива на златоградски бизнесмени на самата бразда, бе отслужен водосвет за безаварийно пътуване по трасето между двете държави, а общината осигури транспорт за желаещите да присъстват на ритуала.

„Безспорно е, че Златоград е много по-различен, в сравнение с 2010 г, когато официално бе открит граничния пункт“, коментира кметът на Златоград Мирослав Янчев. Той каза още, че икономическият и политически ефект в региона е повече от забележим.

Родопчани вече слизат на плаж до Беломорието за уикенда, а гръцките съседи и до днес почти ежедневно пристигат у нас, за да пазаруват на половин цена хранителни продукти, строителни материали и дърва за огрев или пък да ползват услугите на родопските стоматолози.

След отварянето на границата освен търговията в града процъфтява и туризмът, като все повече гърци прескачат до Пампорово, основно за СПА туризъм и шопинг.

„Граничният пункт даде своя ефект върху развитието на икономиката в общината и региона, като се усети и в Пампорово. Отварянето на пункта се отрази и на Гърция, тъй като Беломорието в тази част на южната ни съседка беше западнало и нямаше развит туризъм”, каза още кметът Янчев и обобщи, че граничният пункт е изиграл важна роля за едно много добро сътрудничество между двете държави.

Той изрази и удовлетворение от възобновените приятелски отношения с гръцката община Нестос, както и готовността и на двете страни за партньорство в реализацията на още трансгранични проекти.

 Щиляна Чакърова

Снимките към материала са от първия рожден ден на граничния пункт от 15 януари 2011г.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини