Действията на КФН са опасни за свободата на словото, смята Съюзът на издателите

Съюзът на издателите в България изразява категоричното си несъгласие с утвърждаващата се практика на Комисията за финансов надзор (КФН) да налага глоби на журналисти и медии, като заедно с това им оказва незаконен натиск да разкриват източниците си на информация, се казва в декларация на организацията. Тя е попвод наложената тази седмица глоба за "Икономедиа" АД, издател на "Капитал" и "Дневник", и предприетите в последните месеци подобни действия спрямо информационните сайтове Мediapool и "Биволъ".

"Бихме искали да напомним на членовете на КФН, че както тяхната задача е да следят и регулират финансовия пазар, така и работата на журналистите и медиите е да информират обществото. И те са особено задължени да го правят, когато има основателни съмнения за нарушения на финансовото законодателство и дефицит на информация от регулаторните органи", се казва в декларацията.

Според съюза на издателите тенденцията за необосновано налагане на финансови санкции на медии и журналисти от страна на КФН, съчетано с исканията за разкриване на източниците на информация, е изключително опасна за свободата на словото. "Тези действия застрашават конституционното право на информираност на обществото, включително за възможни лоши практики на участниците на финансовия пазар", завършва декларацията.

Недопустимо е също така в страна - членка на Европейския съюз, държавна институция да оказва подобен, граничещ с цензура натиск върху медии и журналисти. За нас няма съмнение, че поведението на КФН ще влоши още повече образа на България като страна с все по-несвободни медии, както сочат в последните години данните и анализите на авторитетни международни журналистически и правозащитни организации.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини