Британски космически апарат бе намерен на Марс 11 години след изчезването му

Beagle2 изглежда се приземил на Марс, но е успял да разтвори панелите си само частично.

Британският космически апарат Beagle 2, който беше наречен "героичен провал", е бил намерен на повърхността на Марс - 11 години след като изчезна по време на мисията си за търсене на извънземен живот, предаде Би Би Си.

Beagle 2, част от мисията Mars Express на Европейската космическа агенция, трябваше да кацне на Марс  на Коледа 2003 г., но изчезна на 19 декември 2003 г. До този момент нямаше никаква информация какво се е случило с него.

В съобщение, направено по време на пресконференция на Royal Society в Лондон в петък, експерти заявиха, че космическият апарат е бил намерен на повърхността на Марс.

"Beagle 2 вече не е загубен", каза Дейвид Паркър, изпълнителен директор на космическата агенция на Великобритания. Той каза, че учените имат "добри доказателства", че космическият кораб успешно се приземил на Марс на датата, на която е трябвало да се случи - 25 декември 2003 г. - но е успял да разтвори панелите си само частично.

Снимки с висока резолюция, направени от орбита, са идентифицирали мястото на кацане и изглежда сякаш апаратът е цял, а не се е разбил.

Много учени смятаха, че сондата се е разбила заради висока скорост.

Новите снимки, направени от Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА, подсказват и какво може се е случило с европейската мисия.

Дизайнът на Beagle 2 включва пет слънчеви панела, които е трябвало да се разтворят след кацане. От снимките изглежда, че системата не е проработила и два от панелите не са се разтворили.

Данните на НАСА показват, че е апаратът е кацнал само на 5 километра от предварително зададената цел.

"Това откритие показва, че навлизането в атмосферата, спускането и кацането на Beagle 2 са проработили и апаратът е кацнал успешно на Марс на Коледа 2003 г.", гласи изявление на космическата агенция на Великобритания

Beagle 2, който е по-малко от 2 метра в диаметър, е кръстен на кораба на Чарлз Дарвин, на който той е плавал, докато формулира своята теория на еволюцията.

Мисията е най-евтината от всички, които са се опитвали да достигнат до Марс и възлиза само на 85 млн. долара.

Планът бе апаратът да изпраща информация за евентуалното наличие на признаци на живот от повърността на планетата, но нито един сигнал не беше получен, след като Beagle 2 започна своето спускане.

"Това беше мистерия, която продължи до днес", каза Паркър на пресконференцията в петък.

Мартин Рийс, британският Кралски астроном, миналата година похвали Beagle 2 и ексцентричния му създател Колин Пилинджър, която почина на 70-годишна възраст.

"Това е провал, но героичен провал", каза Рийс.

Експерти твърдят, че една от най-важните характеристики на Beagle 2 е неговата миниатюрна технология. Подобни технологии ще бъдат използвани в марсохода за мисията ExoMars 2018, както и в други бъдещи космически мисии.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини