Реакции за евродоклада в парламента: Можеше и да е по-зле

"Докладът е по-мек от очакваното", "Можеше и по-зле" и "Констатациите са верни". Това са част от реакциите на депутати от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. От ГЕРБ все още няма реакция.

Радан Кънев: Има консенсус за съдебната реформа

"Докладът на Европейската комисия е по-мек от очакваното, като това се дължи на широкото парламентарно мнозинство, което успя да породи надеждите, че в България може да има консенсус за истинска промяна в правосъдието", заяви пред журналисти съпредседателя на групата на Реформаторския блок Радан Кънев. По думите му от критиката срещу Висшия съдебен съвет следва нещо много спешно. Той посочи, че утре се избира председател на Върховния касационен съд и е напълно недопустимо да се използват компрометирани софтуери при така нареченото тайно гласуване.

Според него докладът е смекчен в сравнение с очакванията на всички. "Ние смятаме, че положението в българското правосъдие е много тежко и това го знае всеки български гражданин и всеки български съдия". По думите му е направен консенсус по системата за съдебна система. "Успяхме да консолидираме мнозинство включително и да принудим най-отявлените противници на реформата- ДПС, да я подкрепят накрая въпреки своите заклинания против нея".

Мартин Димитров заяви пред "Дневник", че в доклада има справедливи констатации. "Аз го разбирам, че ако няма съдебна реформа няма да има нито Шенген, нито Еврозона, нито Банков съюз", добави той.

Красимир Каракачанов: Смекчаването на доклада е да може да заработи правителството

"Съдебна реформа не може да се направи за 24 часа", заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Според него досега всичко се е правило на парче в реформите. "Нормално е между трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна по темите в съдебната реформа да има някакъв синхрон и някакво единомислие", допълни той.

По думите му в парламента лесно може да гласува нещо, което не отговаря на разбиранията на хората в съдебната система и няма никакъв ефект. Ако погледнем доклада на ЕК ще разберем, че той е доста е по-мек от очакваното, обобщи лидерът на ВМРО. Според него това смекчаване на доклада на ЕС, за да може да заработи правителството и парламентът.

Каракачанов посочи, че за да не бъде една черна точка организираната престъпност трябва означава много работа в тази насока. "Ако погледнете историята на организираната престъпност ще видите, че когато тя се е развихрила и съществувала в пълна сила - тя е била покровителствена от органите на властта", добави той.

Според него това означава, че трябва да се пресече възможността да се използват всички неща, които използват организираните престъпни групи, а именно покровителство на ниво полиция, изпълнителна власт и съдебна власт.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини