Ученици от Чепеларе отново на световно рали за икономични автомобили

Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе, ще участва в престижно състезание наред с Техническите университети от София, Варна и Русенският университет „Ангел Кънчев“. Те ще се състезават със своите иновативни, енергийно ефективни автомобили в 30-тото издание на едно от най-вълнуващите технически състезания за ученици и студенти – Shell Eco-marathon Европа.

От 21 до 24 май 2015 г. българските таланти ще премерят сили в Ротердам с 230 отбора от 30 страни в Европа и Африка, за се опитат да изминат максимално разстояние с минимално количество гориво или енергия.

Момчетата от Професионалната гимназия в Чепеларе, вече имат две участия в надпреварата в две поредни години. През 2014г. те заеха 27-та позиция с резултат от 92,68 км с 1 киловатчас ток в категорията "Прототипи, задвижвани от батерия". Единствено отбор от Полша, също от ученици се класира пред нашите момчета и то в категория в конкуренция със студенти. Освен това зад нашите ученици имаше над 20 университета, сред които и такива, които изобщо не успяха да постигнат резултат поради повреди в колите и други перипетии.

Shell Eco-marathon Европа е форум с 30 годишна история с технологични иновации, впечатляващи постижения и неповторими преживявания в изминалите издания на надпреварата. Тя служи като платформа, на която учениците и студентите да тестват превозни средства по свой дизайн и изработка. Отборите са изправени пред предизвикателството да изминат със своите автомобили възможно най-голямо разстояние с еквивалента на 1 кВтченергия или 1 литър гориво.

Специално издание

Състезанието Shell Eco-marathon Европа се разраства непрекъснато през последните 30 години. Оригинални снимки от първото издание през 1985 г. показват около 20 автомобила, изработени от дървен материал, повечето задвижвани от двигатели на косачки за трева. Три десетилетия по-късно, броят на участниците в състезанието достига 3000 души годишно, подкрепяни от над 40 000 зрители. Днес студентите и учениците се състезават в две различни категории автомобили – футуристичната категория „Прототипи“ и сходните с конвенционалните превозни средства „Градски тип“ автомобили, които от своя страна се разделят на седем подкатегории според източника на енергия. Иновативните технологии и креативният дизайн продължават да стоят в основата на надпреварата.


С течение на годините превозните средства и технологията търпят непрестанно развитие, след като все повече отбори от Европа се включват в предизвикателството да поставят максимален рекорд за енергийна ефективност в различните категории гориво или просто да се състезават за своето училище или страна. В първото европейско издание през 1985 г. швейцарският отбор Henry печели надпреварата със своя прототип, който изминава 680 километра само с 1 литър гориво. Тридесет години по-късно отборите изминават много по-големи разстояния. През 2014 г. френският отбор Microjoule La Joliverie поставя рекорд в същата категория с изумителните 3314,9 километра пробег с 1 литър гориво.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини