Санирането - каква е ползата за собствениците

От 2 февруари започна Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. От нея могат да се възползват всички сгради, строени по индустриален способ - ЕПЖС (еднопанелно жилищно строителство), ППП (пакетно-повдигани плочи), ЕПК (едроплощен кофраж), пълзящ кофраж и разновидностите им. Сградите трябва да са проектирани преди 1999 г. и да са с най-малко 36 апартамента. Според изчисления на Министерството на регионалното развитие и благоустройството програмата ще обхване 1 милион 123 хиляди апартамента в над 70 хиляди панелни и ЕПК блокове с предвидените 1 млрд. лева от Българската банка за развитие.

Заради възникналите въпроси за това какви дейности се финансират по програмата, нужно ли е плащане от собствениците, какви са стъпките за регистрация на Сдружението на етажната собственост, с което се заявява интерес към програмата, "Дневник" разговаря със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Днес представяме какви дейности обхваща санирането, а утре може да прочетете и стъпките за регистрация на Сдружението на етажната собственост.


Програмата започва с две обследвания на сградата. Първото се нарича техническо обследване, с което се уточнява дали сградата е конструктивно устойчива или не, а второто - за енергийна ефективност. Те проверяват дали сградата отговаря на актуалните нормативни изисквания. Целта на второто обследване е сградата да постигне клас за енергийна ефективност С.

Изпълнителите на двете процедури се определят от общината (която Сдружението на етажната собственост е оправомощила да действа от името на собственииците върху тяхната частна собственост) по реда на Закона за обществените поръчки. Двете проверки завършват с доклад. След конструктивното обследване се издава и технически паспорт на сградата, който е задължителен и всички сгради трябва да си го набавят до 2020 г.

На база на двата доклада се възлага трета обществена поръчка - за проектиране на самите строително-ремонтни и монтажни работи. Инвестиционният проект предписва мерките с конкретните проектантски решения и обема на строително-монтажните работи.

Обследването на панелните и ЕПК блокове ще се извършвапо неразрушим способ - с термокамери, скенери и визьори. Така не би трябвало да има щети по общите части и апартаментите. Ако Сдружението на етажната собственост се откаже от програмата на който и да е етап, ще трябва да покрие направените вече разходи, включително и за техническото и енергийното обследване.

Ако техническата проверка предпише, че сградата се нуждае от конструктивно укрепване, финансирането му ще бъде поето от програмата. Конструктивното укрепване може да включва премахване или замяна на корозирали елементи, на дюбели, укрепване на панелни конструкции и тераси, подмяна на железа, изграждане на отстранени вече носещи стени, премахване на надстроени части и т.н.

Когато се налага това да става в жилищата на собствениците и съответно се извършват строително-монтажни работи в апартаментите, изпълнителят е задължен да възстанови за сметка на инвестиционния проект нанесените щети - измазване и боядисване на засегнатите участъци.
 
Конструктивното укрепване удължава живота на тези сгради с минимум 20 години.

Как ще бъде постиганата на енергийна ефективност клас С на сградата е решение изцяло на проектантската фирма, избрана от общината. Програмата финансира:

- пакетна топлоизолация на цялата сграда - на общите и индивудалните части. Ако някои от собствениците вече са топлоизалирали своите жилища, поставената вече изолация няма да се премахва. Възможно е тя да бъде надградена, за да се постигне необходимата дебелина на изолация (с цел максимална ефективност) или да се пребоядиса, за да има сградата добре завършен външен вид. Пострадалите от градушката през лятото на 2014 г. изолации също би трябвало да се поправят.

- топло и хидроизолация на покрива

- дограма - ще се подменя дограмата както на стълбището, така и на отделните апартаменти, ако собствениците им заявят желание за това. Възможно е проектантът да предпише дограма с по-високи показатели за енергийна ефективност - т. нар. 5-камерна PVC дограма, която да замени монтираната вече 3-камерна дограма. Собственикът има право да реши дали да се подменят прозорците му. Ако се стигне до смяна, измазването покрай тях (обръщането, както го наричат строителите) и боядисването на съответната стена ще са за сметка на проекта. Няма да се измазва и боядисва изцяло съответното помещение, а ще се връща до нивото, в което е било преди ремонтните работи.

- Балкони и тераси - ще бъдат укрепени, ако техническият паспорт на сградата изисква това. Собствениците няма да бъдат задължавани нито да остъкляват терасите си, нито да премахват поставените вече конструкции. Там, където има остъкляване с винкели, ще се предложи подмяната с PVC дограма. Проектантстко решение е как самата сграда да има естетически най-добър външен вид, като един цялостен обект.  Може да има 100% остъклени балкона, или нито един, или пък само два, или пък половината.

- смяна на отоплителни инсталации - Ако енергийният одит докаже, че в съответната сграда икономически най-изгодно е и живеещите се съгласят, може да се смени твърдото гориво със соларни панели. Те няма да се включват по никакъв начин във външна електропреносна мрежа и ще бъдат единствено за нуждите на жилищната сграда. Отоплението може да се смени и с газоснабдяване. Газификацията е решение на Сдружението на собствениците, а програмата поема изграждането на газоразпределителната инсталация вътре в самата сграда, а за абонатната, тръбите и радиаторите в жилищата собствениците ще трябва сами да поемат разходите.

- Подмяна на щранговете за отопление - от вертикални в един общ вертикален и хоризонтални разводки (вертикалните са с общо отчитане на потребената топлоенергия, а новият вариант ще дава възможност за отчитането й във всеки апартамент и така ще се прекратят "кражбите" между съседи).

- смяна на електрическата инсталация в общите части и освежаване на стълбищата

- асансьори - обект на програмата е само енергийната ефективност на асансьорите (без ремонт и подмяна), като най-големите ползватели на енергия в общите части. Ще се подменят електродвигатели с енергоефективни такива, ще севнедрят интелигентни системи за слизане и качване (например, ако има два или повече асансьора във входа - да не тръгват всички едновременно, а този, който е най-близо до етажа на повикване) и за поддържане на осветлението в асансьора.

- такси за съгласувателни процедури на проекта с съответните ВиК и електроразпределителни дружества, както и за всички дейности, свързани със строителен надзор, инвеститорски контрол и авторски надзор.

На всеки един етап от реализацията на проекта към приемателната комисия ще има и представител на Сдружението на собствениците - може да е собственик на апартамент, но може и да е упълномощен външен представител с инженерна грамотност. Той ще участва на приемането на отделните етапи на обекта, ще подписва актовите книжа, разрешението за ползване, тоест няма как нито една сграда да бъде завършена без съгласието и без подписа на Сдружението.

За да се гарантира качеството на ремонтните дейности, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е заложило изисквания към качеството на материалите и енергийните им характеристики.

Санирането ще повиши данъчната оценка и респективно данък сгради. В София например, оскъпяването на данъка на средно голям апартамент (75-80 кв.м) ще е между 2.50-3 лева на година, а извън столицата ще е около 1.50 лв. По сегашните регламенти общините са длъжни да освободят за срок от 3 до 10 години от местни данъци и такси собствениците, които са санирали жилищата си със собствени средства. Затова и много общини реагираха сега, че новата програма ще намали бюджетите им. МРРБ обаче подкрепя искането им, че в случая, когато санирането е за сметка на публичен финансов ресурс, собствениците на санираните сгради по този механизъм, да не могат да се възползват от освобождаването от местни данъци и такси.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини