Миньорите живеят до 62 г, искат помощ за запазване на ранното пенсиониране

Представители на КНСБ от „Горубсо” в Мадан, начело със синдикалния лидер Румен Каров, поставиха проблема с пенсионната реформа касаеща миньорите пред депутата от АВБ за Смолян Петър Кадиев..

Работим при специфични условия, които няма как да се променят. Ние сме се съгласили да работим при тези тежки условия, но за сметка на това настояваме да се запази ранното пенсиониране за миньорите. Когато в Народното събрание видят, че има миньори столетници, тогава да променят пенсионната система.

Миньорите живеят не повече от 60 – 62 години”, заяви председателят на КНСБ в Мадан Румен Каров. Секретарят на синдикалната организация Хилми Филети обясни, че рудодобивът в региона е структуроопределящ отрасъл. „Всички предпоставки за развитие на рудодобива ги има. Трябва да се намери баланса, който да обслужи интереса на подземните работниците, а той е да се запазят социалните им придобивки”, посочи Хилми Филети. Подземните работници са категорични, че до момента са изразходвани едва 35 % от ресурса на полезни изкопаеми в региона.

Според тях ранното им пенсиониране е не само в техен интерес, а и на здравната система, която няма да се товари със заболявания. „Влезнали сме в рудниците с надежда да се пенсионираме на 45 години, сега ни казват, че ще ни пенсионират на 58 г. Какъв е смисълът да си дадем здравето, като можем да работим нещо друго още пет години – до 63, но пък ще бъдем по-добре?”, попитаха миньорите

Кадиев прояви разбиране към подземните работници и обеща съдействие, за да надделее разумът над политическите пристрастия. „Ако депутатите слязат под земята само за 15 минути, ще се откажат от пенсионната реформа за миньорите. Не може възрастта за пенсиониране да е еднаква и за този, който работи на компютър, и за този, който е в рудника“, коментира Кадиев. 

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини