Опасност от преливане на реки

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка днес и през следващите 1-2 денонощия са възможни повишения на речните нива в цялата страна, поради снеготопенето, високата почвена влага, оттичането на реките към устията им и прогнозираните валежи от дъжд и сняг, предупреждават от МОСВ.
С повишено внимание се следи водосборът на реките Марица и Арда в региона, тъй като са възможни локални наводнения, предупреждават от министерството. За Източнобеломорския басейн се очаква по-активно снеготопене днес и утре по следните места: река Марица – р. Черкезица, р. Чинардере, р. Мечка и р. Каяклийска – дъжд и снеготопене, р. Узунджовска, р. Харманлиска – дъжд и снеготопене, Бисерска – дъжд и снеготопене;
За водосбора на река Марица от МОСВ съветват да се обърне особено внимание на средното и долно течение на р. Сазлийка, както и на участъка след вливането на реките Сазлийка и Харманлийска в основната река;
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира, че нивото на река Марица при Пловдив е над жълтия праг на предупреждение, като се очаква в сутрешните часове днес да се повиши и ще остане над жълтия праг.
Нивото на река Марица при Харманли продължава да е над жълтия праг на предупреждение. Ключовата крива при град Свиленград се променя, което ще доведе до промяна на регистрираните водни количества при Свиленград. До ден-два промените ще бъдат отразени и в системата за ранно предупреждение, която до тогава системата ще показва нереалистични прагове. Протичащото водно количество е 927 куб.м./сек и водното ниво е над жълтия праг за предупреждение.
През последното денонощие речните нива в по-голямата част от страната са продължили да се понижават или са останали без съществена промяна. Повишения са регистрирани в Дунавския и в Източнобеломорския басейн. С – 100 см се е понижило нивото на р. Марица при Свиленград.
Водните количества в по-голяма част от страната обаче са над праговете за високи води. В по-голямата част почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини