Руски агенти готвели атентати в Одеса

Руски агенти са готвели серия от атентати в Одеса по време на визитата на украинския президент Петро Порошенко в града вчера, разкриха от вътрешното министерство в Киев. 29 души са били арестувани в спецоперация на службите в навечерието на посещението на държавния глава по повод 71-вата годишнина от освобождаването на Одеса от нацистките окупатори. Властите подозират, че групата е подготвяла проруски бунт.

„Силите на реда проведоха над 20 обиска за едно денонощие. Иззети са самоделни взривни устройства, гранатомети, схеми на възлови обекти в региона, руски знамена, боеприпаси, агитационни материали, сепаратистка и съветска символика“, съобщи шефът на Съвета за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко. Според разследващите двама от задържаните са организирали покушение и срещу депутат, но името му не бе уточнено.

Арестуван е и свещеник, докато водел литургия на Велики четвъртък, след като в дома му са открити гранати. „Координационният център на терористите е в Русия. Регионален началник на групировката е местен, бивш сътрудник на „Беркут“ с прякора Кубинец“, разкри още Наливайченко.

Въпреки че Одеса е далеч от боевете в Донбас, градът, в който 30% от едномилионното население са руснаци, стана арена на серия атентати през последните месеци, отбелязва АФП.

„Градът не принадлежи на Украйна, а на Новорусия“, каза руският президент Владимир Путин през миналата година.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини