Стартира седмицата на детската книга през април

Детски отдел на РБ организира поредица от прояви за отбелязване на Седмицата на детската книга и изкуства за деца. Тя бе открита с изложба на енциклопедии под надслов „Чудесата на науката и изкуството”, като целта на изложбата е да се привлече вниманието на децата към научно-популярната литература.

Първи посетители на отдела бяха учениците от V клас на СОУ „Отец Паисий”, които се започнаха с мултимедийна презентация „Книгата през вековете”, за възникването на писмения текст през Античността. 

Учениците научиха, че писмеността възникнала първоначално под формата на рисунки, по-късно се превръща в пиктограми, чрез опростяването на изображенията в символи, до появата на фонетичните знаци. 

Децата се започнаха с откриването на различните материали, върху които се пишело в древността глинени и дървени плочки, пергамент и папирус, както и за появата на хартията и книгата. Разгледаха и  първите библиотеки в света, които са отговор на жаждата за знание.

Петокласниците получиха безплатна регистрация за годината, разгледаха новополучените книги в отдела и заеха част от тях за домашен прочит.

Ръководството на библиотеката честити празника на детската книга на всички бъдещи и настоящи читатели.

 

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини