Собственици на горски територии незабавно трябва да вземат мерки по усвояването на падналата от снеговете дървесина

Всички собственици на горски територии в областта трябва да предприемат незабавни действия за усвояването на падналата дървесина.

Това решиха днес на заседание на Регионалния консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и рибата, ръководеното от областния управител Недялко Славов.

Инж. Емил Войводов член на УС на ЮЦДП - Смолян информира, че повредената дървесина от държавните горски територии от област Смолян към момента възлиза на около 340 000 плътни куб. м., а нанесените щети са на площ от 6000 хектара.

Най-големите поражения от снеговала и снеголома са в териториалния обхват на ДГС – Златоград, ДГС – Смилия и ДГС – Славейно.

Създадена е организация за усвояването на засегната дървесина, но предвид големия й обем в отделни държавни стопанства, както и отдалечеността на някои обекти, се очаква оползотворяването и да приключи през 2016 г. Разпоредено е на териториалните поделения на ЮЦДП възлагането на добива на дървесината да се извършва чрез пряко договаряне.

Операторите на електроразпределителни мрежи трябва да почиствят падналата дървесината от просеките на въздушните електропроводи в срок до 30 юни 2015 г.

Сред другите одобрени мерки е актуализиране на картите за движение на противопожарна техника от горските стопанства, както и да осигурят подстъпи до водоизточниците.

Експертите препоръчаха също така до края на обявения пожароопасен сезон (15 ноември) всички собственици на горски територии се активизират в превенцията и борбата с горските пожари. Директорите на горските стопанства трябва да предоставят ежемесечна информация до областния управител за количества реализирана дървесина от извършената санитарна сеч.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини