7 първомайски деца получиха грамоти за актьорско майсторство на бургаски фестивал

Трето място, специална награда и 7 грамоти за актьорско майсторство получиха общо два състава за ученически театър на Международния младежки фестивал „Бургаски изгреви“. Формацията „IVа клас“ с ученици от класа на Антоанета Вергова  от  основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ гр. Първомай, спечели III място в групата на училищните театри за деца до 13 години. Наградената постановка, изиграна от първомайските деца носи името „Страшни смешки“ и е под ръководството на Теодора Кирякова. Децата бяха без конкуренция в направление „Музикални театри“ и затова им се наложи да се състезават в раздел "драматични състави". „Чудесно се справиха, седяха много добре на сцената и бяха много сладки“ – бяха единодушни членовете на журито. Председателят Лъчезар Карагьозов подчерта, че малките артисти заслужават до един да получат награда за актьорско майсторство, но това би я обезценило и все пак отличиха трима от 8-те артисти - Павел Аргиров - в ролята на Вълка Бай Коста, Магдалена Делчева, изиграла ролята на глигана Ганчо и Мария Петкова, на която  ѝ се наложи за месец да влезе в ролята на Лили късата поличка. Малчуганите ще представят пиесата и на патронния празник на училището.

Освен тях, награди завоюваха и VIIIA клас на ПГСС „Васил Левски“ . Пиесата им беше отличена за оригинално вплитане на поезия в драматургичен текст, като основната заслуга за това бе на единия режисьор - Жанета Стоянова. Тя в екип с Теодора Кирякова и гимназистите бяха извлекли почти всичко, което предлагаше текста на Пламен Глогов в пиесата „Влюбеният Трифон Зарезан“. За безспорен актьорски талант беше обявен Слави Димов за ролята му на Ерос Афродитов. Антония Ганчева, Николет Божева и Николай Николов също получиха грамота за актьорско майсторство. Журито бе особено впечатлено от Ники, който каза една и съща реплика по много и различни начини, а двете момичета впечатлиха с рецитаторските си умения.

Малките и големите актьори взеха участие и в шествието на фестивала по улицита на Бургас.

Учениците от двете формации пътуваха с финансовото съдействие на Община Първомай, а родителите поеха разноските по нощувките и таксата за участие на децата.

Фестивалът „Бургаски изгреви“ се провежда от Сдружение АртЦентър „Компас“ под егидата на Областния управител на Бургаска област, със съдействието на Община Бургас, РИО на МОН и Военен клуб – Бургас. И има за цел да даде възможност за национална и международна изява на детските и младежки театрални трупи; да предостави форум, където да се съпоставят постиженията на съставите и се предоставят условия за общуване и взаимообогатяване на младите театрали; да съдейства за повишаването на театралната култура на децата и младежите и да формира и развиват младежка публика със стойностни художествени и морални ценности.

Ина Къндева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини