Спасителните екипи напускат Непал

Международните спасително-издирвателни екипи започнаха да напускат Непал. 7,5 по Рихтер разтърси Папуа-Нова Гвинея.
Правителството в Непал обяви, че вече фокусира усилията си върху помощта за оцелелите, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Помолихме ги миналата нощ и много екипи вече си заминаха. Ако те имат известен опит, например в разчистването на развалини, могат да останат. Почти няма надежда да се намерят оцелели", заяви говорителят на вътрешното министерство Лаксми Дакал.

Близо 34 страни изпратиха спасителни екипи в Непал, за да търсят оцелели след опустошителното земетресение с магнитуд 7,8 на 25 април. 

Самолети на американската армия вече превозват хуманитарни товари за отдалечените райони на Непал. На място действат и 100 морски пехотинци. 

Броят на жертвите от труса е достигнал 7500 по официални данни.
Сред тях са 57 чужденци, а 112 чужденци продължават да са в неизвестност. 

Силно земетресение с магнитуд 7,5 разтърси днес островната държава Папуа-Нова Гвинея в Тихия океан, предизвиквайки малко цунами близо до епицентъра, съобщи Асошиейтед прес. 

Вълна с височина под 1 метър била забелязана в пристанище Рабаул, близо до епицентъра, който бил на 130 км южно от град Кокопо, в североизточна Папуа-Нова Гвинея, на дълбочина 42 км. 

Няма сведения за наводнения, тъй като цунамито не надвишило нормалното равнище на високите приливни вълни. Трусът съборил стълбове за високо напрежение в района на Рабаул. 

Има съобщения за леки поражения в Кокопо, включително появили се пукнатини в някои стени, но няма данни за пострадали, съобщи представител на Геофизическата обсерватория в столицата Порт Морсби.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини