Община Смолян представи родопски занаяти и поминък, анонсира Роженския събор

Община Смолян се представя на събора със занаятчии от Момчиловци, Соколовци, Смилян и др. 

Над 70 000 посетители събра Националния събор на овцевъдите в България край Петропавловския манасттир до Лясковец. Валя Балканска посрещна официалните гости на Четвъртия национален събор на овцевъдите, който се провежда край Петропавловския манастир край Лясковец. Космическият глас заедно с оркестър от изпълнители на каба гайда, представи щанда на община Смолян както и предстоящия Роженски събор, който се възражда през месец юли съвместно с организаторите на събора на овцевъдите.

 Атракция предизвика Салих Паша родопския животновъд от смолянското село Бориково, който произвежда бито сирене по технология от преди 500 години. Той е произвел 15 кг. сирене, а посетителите са се наслаждавали на вкуса му. Гости на събора са Ефрем Велинов от дирекция „АИО” и „ОМП” в община Смолян, Валя Балканска и Петър Янев, кметиците на Соколовци и Момчиловци Катя Люнчева и Мария Никова.

След откриване на събора, земеделският министър Десислава Танева разговаря с представителите на община Смолян и опита от вкусните сърми в гърне, приготвени от Мария Никова.

Колоритното събитие се провежда от 8 до 10 май, а организири са Сдружение "Национален събор на овцевъдите в България" и Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Съборът е единствен по рода и мащабите си със своите 100 декара площ, две сцени и 4 600 кв.м. иложбна площ. Единствен е на Балканския полуостров и без аналог в Европа, представйки традиция и съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в овцевъдството.

В шатра от 1300 кв.м. се представят различни видове овце и кози, има коневръз, терен за състезанията по теглене на товари от коне тежковози, електропастири, изложбена площ за техника и съоръжения за животновъдството и др.

В събора се включиха над 241 изложители с 830 животни (овце, кози, кучета, коне и магарета), над 50 занаятчии, 10 фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, 15 производители на местни и млечни овчи и кози продукти и хиляди фермери от страната. На събора има фермерски състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, по товарене на бали в пикапи, аукцион за племенни животни и др. Ще се проведат национални изложения на Каракачанско куче, Българско овчарско куче, на кози и на Плевенска черноглава овца.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини