Честват 100 години от рождението на основателя на Дружба "Родина" Камен Боляров

Камен Боляров

Честване на 100 години от рождението на основателя на сдружение „Дружба Родина“ Камен Боляров, организира Държавен архив Смолян, заедно с читалище „Христо Ботев“, архива в Пловдив и общобългарска фондация Тангра Тан Нак Ра.

Срещата ще се състои на 14 май 2015 г. (четвъртък) от 18,30 ч. в залата на Читалище “Хр. Ботев 1871” – Смолян. С представяне на книгата на Камен Боляров ще се отбележи и 78-та годишнина от основаването на Дружба „Родина“-Смолян от Петър Маринов през май 1937 г. 

Според материали от юбилейния сборник на Държавен архив Смолян, пълното име на сдружението е било Българомохамеданска културно-просветна и бтворителна дружба „Родина“. То е противоречиво движение, съществувало през 1937 - 1947 г. с активното участие на част от мюсюлманите в България, главно в Среднородопието за приобщаване към българската нация.

Грубата намеса на българската държава в неговата дейност по време на Втората световна война и след 9 септември 1944 г., унищожава просветните и културни постижения на движението.
Изявени критици посочват, че организацията за културно-просветно издигане на българите мюсюлмани се превръща в инструмент на държавната власт за асимилиране на помаците.

На срещата ще присъстват акад. Георги Марков, Александър Маринов – син на Петър Маринов, научни работници и дейци от София, Пловдив и Смолян.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини