Надзирателите в затворите отново на протест

Синдикатът на служителите в затворите в Българиязапочва подготовка за протести. От синдиката ще разговярат с всички представителни организации на служителите в сектор "Сигурност" за провеждане на съвместни протестни действия срещу предлаганата възраст за пенсиониране, съобщиха от организацията.

Синдикатът се обявява срещу подготвяните от Министерството на правосъдието съкращения, както и против вдигане на възрастта за пенсиониране за работещите на терен.

В отворена позиция, разпратена до медиите, от синдиката заявяват, че подготвяните съкращения, окачествени, като "мерки за оптимизиране на разходите за персонал", не могат да имат траен ефект и да постигнат целта си без изработване на нова методика за финансиране на затворите.

По отношение на пакета с предложения за пенсионната реформа в частта й, касаеща държавните служители в ГДИН и ГДО, Синдикетът на служителите в затворите подкрепя идеята за диференциране на минималната възраст за пенсиониране в зависимост от извършваните дейности и заеманата длъжност.

От синдиката настояват да бъде наложен мораториум върху съкращаването на персонал, който има пряко отношение към охраната, ресоциализацията и медицинското обслужване на лишените от свобода.

Настоява се и за провеждане на планирана политика с добре обмислени действия при съкращаване на администрацията в затворите, както и за увеличение на надзорно-охранителния персонал в местата за лишаване от свобода.

Настоява се и за гаранции, че всички промени, свързани с трудовите отношения на членовете на синдиката, ще се обсъждат със социалните партньори.

От синдиката искат и да бъде направена корекция на бюджета на Главната дирекция "Изтърпяване на наказанията", тъй като според тях бюджетът й за 2015 г заплашва системата да изпадне в критично състояние.

"Синдикатът на служителите в затворите в България намира за правилно реформата в министерството, в частност в Главна дирекция ,"Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция ,"Охрана", да бъде свързана и с освобождаването на всички кадри на ръководни и изпълнителски длъжности, които в продължение на години са доказали своята професионална и морална некомпетентност с поведението си", посочват отсиндиката в позицията, получена в news.bg.

От синдиката на служителите в затворите в България подкрепя обявената позиция по пенсионната реформа на синдикатите в МВР и заявяват, че започват консултации с всички представителни организации на служители в сектор "Сигурност", за организирането и провеждането на съвместни протестни действия срещу предлаганата възраст за пенсиониране.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини