С 5% падат екотаксите за нови автомобили, с 3 на сто се увеличават за стари

С 5 на сто ще бъдат намалени екотаксите при закупуване на нови автомобили, а с 3 процента ще бъдат увеличени за превозните средства над 5 г. Това са част от мерките за намаляване на причините за замърсяване на въздуха с фини прахови частици, обяви на бизнес форум министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Третата дискусия от кампанията „Деветте пътя към еврофондовете“ бе организирана от вестниците „Труд“ и „24 часа“ в партньорство с КРИБ и МОСВ.

Продуктовата такса (т. н. екотакса) за нови автомобили ще стане 138 лв., в момента е 146 лв. За колите до 5 г. екотаксата ще стане 194 лв. - сега е 200 лв. За автомобили от 5 до 10 г. ще бъде увеличена с 3% от 253 лв. на 260 лв., а за превозни средства над 10 г., таксата ще бъде увеличена отново с 3% - от 267 лв. на 275 лв.

Необходимо е да бъде поощрена употребата на нови автомобили, съдържащи по-малко опасни вещества и отделящи по-малко вредни емисии, каза министър Василева.

Очаква се новите такси да влязат в сила наесен с промяна в наредба на Министерския съвет. Те ще важат само за бъдещи покупки на МПС. С тях не се облагат собствениците на вече купени автомобили.

По данни за 2013 г. в България е имало регистрирани 3 683 659 пътни превозни средства. МПС, които се купуват в страната са предимно тип „втора употреба“ като средната възраст на автомобилите е между 18 и 25 г. Според анализа на експерти в МОСВ, предвид спецификата на автомобилния парк в България, през близките 5 г. има опасност страната да бъде изправена пред сериозен проблем от генериране на голямо количество отпадъци от излезли от употреба моторни превозни средства.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини