Ограничават безнадзорното движение на животни заради заразна болест в Гърция

Областната епизоотична комисия заседава в Смолян заради констатирани огнища на болестта Заразен нодуларен дерматит в префектура Серес, Република Гърция, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Целта беше да се предпиемат мерки за предотвратяване разпространението на болестта на територията на област Смолян.

Важно е да се знае, че към днешна дата болестта не е разпространена на територията на нашата страна и не е заразна за хората, но води до сериозни икономически щети. Това подчерта заместник-областният управител Тодор Бозуков, който председателстваше заседанието. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните - Смолян д-р Сава Бозуков уточни:„От това заболяване не боледуват хора. Заразният нодуларен дерматит е вирусна болест по едрите преживни животни, която много бързо се разпространява, но смъртността е ниска. Щетите са предимно икономически – намаляване на млеконадоя, аборти, безплодие, кожите на болните животни не могат да бъдат използвани и др. Навлизането в пределите на България на Заразен нодуларен дерматит може да предизвика сериозни щети на говедовъдството в страната. Това заболяване се предизвиква от шарка-вирус, инкубационния период е от 2 до 4 седмици и се характеризира с появата на възловидни образувания по кожата, отоци по крайниците и вимето, подуване на лимфните възли. Пробите, които се вземат са кръвен серум и биопсия на кожа и лимфни възли". Конкретизирани бяха превантивните мерки. Една от тях е ограничаване на безнадзорното движение на животни в областта. "Втората мярка, която би трябвало да предприемем е пръскане на обори, пасища и мери, терени с препарати, които отблъскват и унищожават комарите и насекомите, които могат да пренасят болестта.”, заяви д-р Бозуков. Той призова общините и кметовете да отделят средства и да се погрижат за пръскането на общинските ливади, паркове. Д-р Бозуков уточни, че ще започне и разяснителна кампания със стопаните, за да предприемат превантивни мерки, като си закупят от ветеринарните аптеки препарати срещу комари и друг вид насекоми. „Няма диви животни на територията на област Смолян, които да боледуват от това заболяване.”, допълни той. 
Д-р Валентина Мелемова – началник отдел „Здравеопазване на животните” в ОДБХ - Смолян, разясни че българските власти вече предприемат предприемат незабавни мерки по стартиране и изпълнение на Програма за надзор. "Ние вече сме определили общини, в които ще се изпълнява програмата, съобразно населените места, които са в близост до границата с Гърция – общините Златоград, Рудозем, Неделино, Мадан, Смолян, Девин, Борино и Доспат, като са включени 100% от общините Златоград, Рудозем, Неделино, Мадан, Борино и Доспат, и частично общините Смолян и Девин. Програмата за надзор включва клинични прегледи на животни като се попълват чек-листове за всяко животно, които ще бъдат качени на информационната система на ОДБХ. Прегледите ще се извършват от официалните ветеринарни лекари веднъж месечно на принципа на 5 %-на извадка от животните в даденото населено място. Ще бъдат разяснени всички мерки на кметовете на малките населени места и разчитаме на съдействие, както от страна на местната власт, така и на стопаните, защото основната роля е на стопанинът. Както е по закон, така и от морална гледна точка, стопаните са длъжни да уведомяват ветеринарните служби за здравния статус на животните им.”  Д-р Мелемова уточни, че няма специална ваксина срещу Заразен нодуларен дерматит. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини